20 april 2023

Ambtsgebed opnieuw ter discussie

In de raadsvergadering van 20 april 2023 stond opnieuw het ambtsgebed ter discussie.

Tijdens de behandeling van het Reglement van Orde dienden zowel de fractie PVDA/GroenLinks als de fractie van de SP een amendement in. Een amendement om het ambtsgebed uit de verordening te halen en een amendement om het ambtsgebed te laten vervangen door een moment van bezinning.

Onze fractie betreurt het dat opnieuw het ambtsgebed onderdeel wordt van een politieke discussie. Ongeveer twee jaar geleden was er nog raadsbreed steun voor het 'minuutje van Verloop', nu deze amendementen.

De SGP is blij en dankbaar dat beide amendementen zijn verworpen.

Fractievoorzitter Ruud Muijt bracht bij de behandeling van het agendapunt onderstaande bijdrage:

Bijdrage SGP:

Voorzitter,

Voorafgaand aan deze gemeenteraadsvergadering klonken de woorden ‘Schenk ons wijsheid en voorzichtigheid’. Het is dan ook met schroom én een groot gevoel van teleurstelling dat ik nu het woord neem over de amendementen die voorliggen. Ik, mijn fractie, betreuren het dat de PVDA/Groenlinks en de SP fracties het ambtsgebed (opnieuw) onderwerp maken van een politieke discussie.

Voorzitter, deze amendementen hebben mij op de knieën gekregen. Ze hebben mij klein gemaakt voor een groot God. Wij geloven en belijden dat God de HEERE een almachtig God is. Hij bestuurt deze wereld en laat ontwikkelingen al dan niet toe. Persoonlijk mocht ik ervaren dat de HEERE ons wil gebruiken als een klein middel in Zijn genadige Handen om het lokale bestuur vorm te geven. In de wetenschap dat ik slechts een klein schakeltje ben en in alles van Hem afhankelijk. De afhankelijkheid die in het ambtsgebed ook nadrukkelijk naar voren komt, en ik citeer: ‘Verlevendig in ons een diep besef van onze afhankelijkheid van U.’

Dan de inhoud.

Voorzitter,

De SP refereert naar de scheiding van kerk en staat. Van de heer Korevaar had ik, voorzitter, eerlijk gezegd beter verwacht. De heer Korevaar zou toch moeten weten dat deze scheiding juist bedoeld was om de kerk te beschermen tegen onterechte inmenging van de staat? De zinsnede ‘de scheidende muur tussen de kerk en de staat’ werd oorspronkelijk door Thomas Jefferson gebruikt in een brief aan de doopsgezinde gemeente Danbury op 1 januari 1802. Met deze brief wilde hij de zorgen van kerkleden over dit onderwerp wegnemen. Hij vertelde deze kerkleden daarom dat er een spreekwoordelijke muur tussen kerk en staat bestond om hen te beschermen. Overigens verwacht ik dat de heer Korevaar, voorzitter, ook bekend is met de diverse jurisprudentie over het ambtsgebed en de scheiding van kerk en staat. Tot zover een stukje geschiedenis.

Voorzitter, de heer Korevaar refereert ook aan het blijven zitten van raadsleden tijdens het gebed. Dit noemt hij merkwaardig. En dat vinden wij ook. Het getuigd van weinig respect voor een democratisch genomen besluit, wat overigens in regionale media BN De STEM en PZC in januari 2019 het ‘Minuutje van Verloop’ werd genoemd, wat overigens resulteerde in een raadsbreed akkoord. Een raadsbreed akkoord, voorzitter. Het zou deze fracties sieren daar rekening mee te houden.

De PVDA/Groen Links fractie wenst het ambtsgebed te schrappen. Teleurstellend. Graag zou ik de heer Heshof kort de volgende zienswijze willen voorleggen van een voor hem niet onbekend persoon; mr. Herman Tjeenk Willink (voormalig vice-voorzitter van de Raad van State PVDA). In zijn boek ‘Groter denken, kleiner doen’. Hij geeft aan: ‘Steeds vaker zien we dat de opvatting gehuldigd wordt dat godsdienst en levensovertuiging een individuele aangelegenheid zijn. Deze opvatting miskent dat godsdiensten een verbindende rol kunnen vervullen in de publieke ruimte’. Geloof is van publieke waarde, zeker ook in onze mooie samenleving in de gemeente Tholen. Daarnaast voorzitter, is het ambtsgebed een gebruik dat al lang bestaat en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan,. Zeker in tijden waar het vinden van identiteit in sociale verbanden onder druk staat, past het om zorgvuldig met tradities om te gaan die bijdragen aan onze cultuur en identiteit als lokale samenleving.

Het doet ons dan ook pijn dat er op deze wijze omgegaan wordt met een gebed. Dat er zo opgeroepen wordt mee te gaan met de mainstream, waarin alles wat afwijkt ouderwets of achterhaald is.

Voorzitter, de amendementen hebben mij op de knieën gebracht. Zo begon ik mijn bijdrage. En voorzitter, in biddend opzien hebben we deze gemeenteraad, de voorzitter, alle fracties, alle raadsleden opgedragen voor God met een biddend verlangen dat er harten geraakt mochten worden om dit voor ons belangrijke ambtsgebed te mogen laten voortbestaan. Én met de vraag of God deze hele gemeenteraad wil bijstaan, zodat ‘onze beraadslagingen mogen strekken tot bevordering van de ware belangen van deze gemeente'. 

Dank u wel