10 november 2022

Bijdrage begroting 2023 en meerjarenraming

 

In de raadsvergadering van 10 november 2022 is de begroting 2023 en de meerjarenraming 2024 - 2026 behandeld. Tijdens de behandeling heeft de fractie, bij monde van de fractievoorzitter Ruud Muijt, de onderstaande bijdrage ingebracht.

          "Het gebed van Agur"

Voorzitter,

Na de behandeling van de kadernota in de vergadering van 7 juli 2022 waarin we als fractie onze visie, nuance en inhoudelijke inbreng hebben geleverd voor toekomstig beleid, vandaag de bespreking van de programmabegroting 2023 en de meerjarenraming 2024 – 2026. Een belangrijk moment. De begroting is namelijk de rode draad voor het te voeren financieel beleid voor 2023. Acties en werkzaamheden zijn benoemd en begroot op kosten en de eerste inkleuring wordt zichtbaar.

Vandaag stellen we vast of onze inbreng goed is vertaald en voldoet aan de verwachtingen en de kaders die we hebben willen meegeven. We willen de organisatie graag bedanken voor het vele werk dat hieraan is besteed.

Voorzitter, dan kan het uw verwachting zijn dat ik vandaag inhoudelijk verschillende punten langs ga, op de punten en komma’s gaat letten en de details verder ga inkleuren, zoals ik dat noemde tijdens de presentatie van het beleidsprogramma over het tot stand komen van een schilderij. Maar dat, voorzitter, ga ik vanavond niet doen. Het gaat hier immers om de begroting en nog niet over de laatste details. Die bespreken we op andere momenten als voorstellen ter behandeling worden voorgelegd in raads- en commissievergaderingen.

Voorzitter, in de wereld om ons heen zijn grote zorgen. Zorgen op mondiaal gebied, zoals de oorlog in de Oekraïne. De ontwikkelingen rond kerndreiging van grootmachten en de verharding en onvrede in de maatschappij. Maar ook in onze directe omgeving zijn zorgen zichtbaar en voelbaar. Energiecrisis met energiearmoede tot gevolg, de inflatie, hogere kosten voor levensonderhoud, criminaliteit en ondermijning, tekorten aan personeel in de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld en laat ik de vluchtelingenproblematiek ook niet vergeten.

Voorzitter, we mogen… we moeten echter ook oog hebben voor de goede en mooie zaken in de Thoolse samenleving. De kernen van onze gemeente zijn voorzien van zorgloketten die ruimte geven aan inwoners om naar elkaar om te zien. Deze week mocht ik aanwezig zijn op een vrijwilligersavond van Tholen ziet je. Met veel inzet en enthousiasme zetten inwoners van Tholen-stad zich in om eenzaamheid te bestrijden en inhoud te geven aan het naar elkaar omzien. Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstraat, zoals de voorzitter van Tholen ziet je het noemde. Wat ons betreft zo slecht nog niet. Een groot compliment aan deze en tal van andere organisaties en inwoners in onze samenleving!

Vandaag is het de dag van de mantelzorger. Geregistreerde mantelzorgers ontvingen vandaag of ontvangen één dezer dagen een pakketje van de gemeente. Van harte gegund en een terechte blijk van waardering. Bedankt, wil ik naar de mantelzorgers uitspreken!

Voorzitter, ik wil ook kort enkele onderwerpen aanstippen:

-        Mijn fractie is verheugd om op te merken dat er voortvarend aan de slag is gegaan met het toegankelijk maken van de gemeentelijke gebouwen. Een compliment aan de organisatie! Met het verzoek deze ook over te brengen.

-        De aandacht en de ambitie met betrekking tot het onder andere digitaal weerbaar maken van onze inwoners is een grote stap voorwaarts. Belangrijk. Weerbaar maken verminderd de kans op criminaliteit en ondermijning. We zullen hiervoor aandacht blijven vragen.

-        Uitdagingen klimaat en energie. We zijn positief over de voorstellen in de begroting en meerjarenraming en de beschikbare middelen voor deze thema’s. Energiearmoede mag nooit leiden tot uitsluiting en grote(re) zorgen. Collega Quist zal bij de behandeling van de amendementen hierop nader ingaan.

Voorzitter, de begroting en meerjarenraming als deze moet ons dankbaar stemmen. Door strak financieel beleid staat de gemeente er gezond voor. De financiële ratio’s zijn dik op orde, en daar hebben we best veel dingen voor moeten laten, maar daar kunnen we nu stukje bij beetje ook de vruchten van plukken. Daarbij past echter wel zorgvuldigheid.

Voorzitter, ik citeer daarom graag enkele woorden uit Spreuken 30 (De Bijbel):

“Twee dingen heb ik aan U (de Heere Jezus) gevraagd,
onthoudt ze mij niet, voordat ik sterf:
Houd valsheid en leugentaal ver van mij.
En: geef mij geen armoede of rijkdom,
Voorzie mij van het mij toegewezen deel aan brood.
Anders zou ik, verzadigd, U verloochenen en zeggen: Wie is de Heere?
Of anders zou ik, arm geworden, stelen en de Naam van mijn God aantasten.”

Dit zijn woorden van Agur. Agur wil niet alleen tevreden zijn met genoeg, hij realiseert zich de gevaren van zowel rijkdom als armoede. Rijkdom kan ertoe leiden dat je denkt God niet meer nodig te hebben, en armoede kan ervoor zorgen dat je Gods regels moet overtreden om aan eten te komen. In Agur leeft het verlangen om God te eren en zowel rijkdom als armoede zouden dat in de weg kunnen staan. En dat wil hij niet! Nee, Agur is niet dom, maar leert ons wijze lessen.

Armoede beperkt de kwaliteit van leven. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om een tekort aan geld. Armoede is bepalend voor het leven van mensen. Mensen die te maken hebben met structurele armoede hebben geen geld om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten en raken daardoor vaak in een sociaal isolement.

Wie Agur is, dat weten we niet exact. Dat doet er ook niet toe. Wie hij ook is: we mogen ons door hem laten onderwijzen. Agur vraagt om een godsdienstig en evenwichtig leven. Een leven waarin eerlijkheid hoog in het vaandel staat. Een leven zonder rijkdom en een leven zonder armoede. Wie zo leeft doet zijn hand open voor de naasten. Een oproep aan ons als overheid om de woorden van Agur in acht te nemen en dus beleid te voeren waardoor niemand arm of rijk wordt.

Dank u!

Bijdrage begroting 2023 en meerjarenraming