10 april 2021

Intervence

In de afgelopen maanden hield de ‘kwestie Intervence’ de gemoederen van de Zeeuwse gemeenteraden danig bezig. Intervence is een Gecertificeerde Instelling (GI) voor jeugdbescherming en jeugdreclassering in Zeeland en werd tot voor kort gecontracteerd door de Zeeuwse gemeenten.

Vanwege aanhoudende problemen op het gebied van personeelsverzuim, bedrijfscultuur en bedrijfsvoering/financiën heeft de bestuurscommissie inkoop jeugd (gemandateerd door de Zeeuwse gemeenten) besloten het contract met Intervence per 31 december 2020 te beëindigen. 

Vervolgens is na een scenario-onderzoek besloten scenario 3b ter goedkeuring aan de gemeenten voor te leggen.

Dit scenario behelst: 1. overname casussen van Intervence door 3 al gecontracteerde GI’s (Briedis, de William Schrikker Groep en het Leger des Heils); 2. mogelijkheid overname personeel Intervence; 3. liquidatie van Intervence waarbij een totaalbedrag van € 3,2 miljoen (voor Tholen € 244.164,-) nodig is voor de overgangsfase en de uitvoering van de liquidatie.

Het besluit om het contract met Intervence te beëindigen veroorzaakte bij het personeel en de cliënten en (pleeg)ouders veel reuring. In de Thoolse raad en ook Zeeuwsbreed, leeft de bezorgdheid dat de continuïteit van de ‘IC-afdeling van de jeugdzorg’ (zoals de specialistische jeugdzorg wel genoemd wordt) in het geding is.

In de vergadering van 21 januari jl. besteedde de gemeenteraad het grootste deel van haar tijd aan deze kwestie.   

In de Tweede Kamer werden begin december 2020 aan staatssecretaris P. Blokhuis en minister S. Dekker vragen gesteld over de sluiting van Intervence.

Volg de bijdragen van de verschillende partijen bij dit onderwerp in de raadsvergadering van 21 januari jl.        

KIJK EN LUISTER(1.10 tot 2.40)

Nadat alle gemeenteraden akkoord waren gegaan met het voorgestelde scenario is  onder leiding van een transitiemanager een transitieplan geschreven voor de overdracht van de cliënten van Intervence naar de drie andere GI’s.

Inmiddels is bekend dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Inspectie Justitie en Veiligheid en de Jeugdautoriteit het plan hebben afgewezen.

Het is de bedoeling dat het zogenaamde terugvalscenario (dat voorziet in een overname van de werkzaamheden van Intervence door GI Jeugdbescherming West) nu uitgewerkt gaat worden.

Een mooi gevolg hiervan was dat op de laatstgehouden (digitale) raadsvergadering jl. 11 maart er een raadsbrede motie ‘Borging continuïteit en kwaliteit van zorg aan kwetsbare jongeren en gezinnen’ werd aangenomen. De bijdrage vanuit onze fractie was ditmaal in poëzievorm.

https://tholen.sgp.nl/actueel/nieuws/bijdrage-raadsvergadering-11-maart-intervence