Ruimtelijk beleid

 

In 2019 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Dat biedt kansen om lokale beleidsruimte te ontwikkelen. Initiatiefnemers moeten meer de verantwoordelijkheid krijgen én nemen om zelf draagvlak voor nieuwe bouwontwikkelingen te vinden. Wij willen als goede rentmeesters altijd zuinig omgaan met de open ruimte. Concreet: • De omgevingsvisie moet snel worden opgesteld; daarbij moet ruimte zijn voor opvattingen van de gemeenteraad.

• Welstandseisen kunnen worden versoepeld of gedeeltelijk worden afgeschaft, zonder dat te kort wordt gedaan aan het belang van cultuurhistorische aspecten.

• De uitbreiding van bedrijventerreinen is zo nodig gekoppeld aan revitalisering van bestaande terreinen; groei van bedrijventerreinen wordt geconcentreerd rond Tholen-stad.

• Kernen blijven onderscheiden; de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen leidt niet tot versmelting van kernen.

• De bestuursopdracht Acquisitie wordt waar mogelijk gekoppeld aan de activiteiten van REWIN en Impuls Zeeland.

• De herontwikkeling van St. Maartensdijk-West heeft prioriteit; bij de invulling van deze wijk wordt rekening gehouden met de samenhang met andere wijken. De balans tussen koop- en huurwoningen wordt verbeterd.

Stedelijke vernieuwing of dorpsvernieuwing krijgt prioriteit boven uitbreiding van een stad of dorp. De SGP vindt zuinig ruimtegebruik en het koppelen van woningen aan bestaande voorzieningen belangrijk. Bij vernieuwing van woonkernen wordt rekening gehouden met de voorzieningen voor kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen.

Concreet:

• De gemeente zet in op dorpsvernieuwing, waar mogelijk door een koppeling met uitbreiding.

• De gemeente draagt zorg voor de leefbaarheid en het vergroten van de aantrekkelijkheid van kernen.

 

Initiatieven die het opruimen van oude stallen bevorderd worden gesteund, mits het geen belemmering vormt voor de agrarische activiteiten waar het buitengebied een primaat voor heeft.

• De ruimte-voor-ruimte regeling waarbij vervallen landbouwschuren of kassen worden gesloopt in de plaats voor nieuwbouwwoningen wordt niet doorgezet.

• Het mogen starten van kleinschalige bedrijven volgens de Nieuw-Economische-Drager (NED) wordt mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan buitengebied waarbij de hoofdactiviteit niet agrarisch hoeft te zijn.



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.