Ondernemers

 

De SGP acht een gezonde economie belangrijk, maar vindt de economie geen doel op zich: het is een middel om in ons levensonderhoud te voorzien. Als rentmeesters mogen wij de schepping niet laten lijden onder onze drang naar meer welvaart. Daarom zetten we in op een meer circulaire economie. De SGP vindt een sterke lokale economie met voldoende bedrijvigheid van groot belang. Zo creëren we werkgelegenheid voor onze inwoners. Immers, werk draagt bij aan structuur in het leven en een sociaal netwerk. Ruimtelijke keuzes maken we met het oog op een goede balans tussen economie, milieu en werkgelegenheid. Concreet:

• We trekken bedrijven aan die een substantiële bijdrage leveren aan de werkgelegenheid.

• Aan nieuwe bedrijven worden eisen gesteld op het gebied van sociale inclusie en duurzaamheid.

• Tussen de gemeente en bedrijven wordt helder en doelmatig gecommuniceerd.

• In samenwerking met ondernemers wordt de uitstraling en bereikbaarheid van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen geoptimaliseerd.

• Bij de uitgifte van bedrijfskavels wordt ook gekeken naar de beschikbaarheid aan bestaande bedrijventerreinen.

• Bij groei van bedrijventerreinen letten we op landschappelijke inpassing, behoud van de zelfstandigheid en eigenheid van woonkernen; het landelijke karakter van Tholen blijft behouden.

• De gemeente zet in op het creëren en behouden van een gevarieerd winkelaanbod in de kernen.

• In de economische beleidsontwikkeling wordt bijzondere aandacht gegeven aan het stimuleren van duurzaam werken en ondernemen, vanuit het Bijbels principe van rentmeesterschap.

De economie van de toekomst

De economie ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom belangrijk om niet vast te blijven houden aan de structuren van het verleden. We moeten op tijd de bakens verzetten en nieuwe ontwikkelingen volgen. Voorbeelden daarvan zijn bancaire systemen die vervangen worden door ‘blockchain’, nieuwe vormen van energie en vraaggericht 3D-printen. Tegelijkertijd wordt de economie niet alleen globaler, maar ook meer regionaal georiënteerd. Daarom is het belangrijk om regionaal afgestemd beleid te hebben waarmee op deze ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

Concreet:

• De gemeente treedt in een constante dialoog met lokale bedrijven om in te kunnen spelen op de nieuwe economie.

• Innovatie wordt gestimuleerd door het beschikbaar stellen en/of onder de aandacht brengen van fondsen en faciliteiten.

• Toekomstgerichte, innovatieve bedrijven worden aangetrokken binnen het kader van een regionaal samenhangend beleid

• De gemeente Tholen participeert actief in regionale kennisontwikkeling.

• De gemeente sluit in haar beleid aan bij de strategische economische agenda van de regio’s Zeeland en West-Brabant.

 

Zorg voor ondernemers

Zelfstandige ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn de ruggengraat van onze economie. Zij verdienen de steun van de gemeentelijke overheid. Dat kan door hen te faciliteren en goed met hen te communiceren. Ook moet voorzien worden in goede bedrijfslocaties om stabiele groei mogelijk te maken. Regels zijn er om burgers en bedrijven te beschermen en gedrag te reguleren, niet om ondernemers te belemmeren. Dat moet de insteek van regelgeving zijn. Vitale detailhandel is van groot belang voor de leefbaarheid in de kernen. De gemeente vervult hierin een faciliterende rol. De openbare ruimte is het visitekaartje van de winkelgebieden en moet aantrekkelijk zijn. De detailhandel vormt een wezenlijk onderdeel van de gemeentelijke marketing-, promotie- en acquisitieactiviteiten; meer bezoekers, bewoners en bedrijven stimuleren immers de lokale economie. Vissers, boeren en tuinders verdienen onze steun. Zij zijn onmisbaar voor onze voedselvoorziening en spelen een belangrijke rol in natuurbeheer en het behoud van ons landschap. Er moet ruimte zijn om bedrijven economisch gezond te maken en te houden. Regelgeving moet een duwtje in de rug zijn, in plaats van een stok tussen de spaken.

Concreet:

• Er mag met het aantrekken van nieuwe bedrijven geen ongelijkheid ontstaan tussen nieuwe en reeds gevestigde ondernemers.

• Regels zijn eenduidig, beschermend en terughoudend; regeldruk voor ondernemers en lokale lasten worden waar mogelijk beperkt.

• Het plan van aanpak voor de detailhandel wordt verder uitgewerkt in nauwe samenhang met de uitwerking van het promotie- en acquisitieplan.

• De middenstandmanager wordt ingezet op het gebied van samenwerking en acquisitie.

• De digitale weerbaarheid van de lokale detailhandel dient te worden vergroot.

• Landbouw en visserij verdienen onze bijzondere aandacht vanwege hun bijdrage aan onze voedselvoorziening.

• De gemeente garandeert een moderne en competitieve infrastructuur en werkt aan volledige beschikbaarheid van snel internet.



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.