Duurzaamheid

 

 

Milieu en leefomgeving

We moeten zorgvuldig omgaan met de natuur. We hebben de taak om Gods goede schepping te bewaren en door te geven aan onze kinderen. Daarom zetten we in op maatregelen die bijdragen aan een schoner milieu. Lokaal, in onze eigen leefomgeving, kunnen we immers al een groot verschil maken.

Concreet:

• De gemeente neemt passende maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en levert een actieve bijdrage aan de verduurzaming van de leefomgeving.

• Agrarische bedrijven worden gestimuleerd om stallen en kassen te verduurzamen.

• In de wijken wordt goed nabuurschap gestimuleerd.

Beheer van openbare ruimte

Het is belangrijk om de leefomgeving op een goed kwaliteitsniveau te houden. Onder het beheer van de openbare ruimte vallen water, verhardingen, openbare verlichting, groen en speelvoorzieningen. Het beheer moet zoveel mogelijk integraal gebeuren. Bij werkzaamheden en groot onderhoud aan wegen en riolering moet de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls krijgen. Bomen, struiken en plantsoenen bevorderen de leefbaarheid in de gemeente. In een groene gemeente als Tholen verdient groen extra aandacht.

Concreet:

• Het beheer van de openbare ruimte wordt zo effectief en efficiënt mogelijk uitgevoerd; waar mogelijk wordt betrokkenheid van burgers gevraagd en gestimuleerd.

• Lichtvervuiling moet zoveel mogelijk worden beperkt. • Waardevolle natuurhistorische elementen blijven behouden voor de toekomst.

• In elke kern zijn er voldoende en kwalitatief goede speelaanleidingen voor kinderen. • Gevolgen van klimaatverandering, zoals hevigere regenval, dienen te worden vertaald naar de inrichting van de openbare ruimte.

• De gemeente zorgt voor voldoende oplaadvoorzieningen en faciliteert de plaatsing ervan.

Milieu en afval

Burgers en bedrijven produceren enorm veel afval. Daar moeten ze zich van bewust zijn. De SGP is van mening dat de vervuiler betaalt. Natuurlijk is er goed toezicht op de naleving van wetten en regels.

Concreet:

• Onze doelstelling is dat Tholen vooroploopt op het gebied van afvalscheiding.

• Bij afvalinzameling moet het milieurendement worden verbeterd; daarom moeten afvalstromen tegen aanvaardbare kosten voor de burger optimaal worden gescheiden, terwijl het serviceniveau minimaal gelijk blijft.

Duurzame energievoorziening

De energiebehoefte stijgt nog altijd. Fossiele energiebronnen op aarde raken op. Als rentmeesters moeten we echter op een duurzame manier met de aarde omgaan. Daarom vindt de SGP het belangrijk dat de gemeente een actieve bijdrage levert aan het realiseren van energiebesparingen. De schoonste energie is namelijk de energie die je niet gebruikt. Daarnaast willen we rendabele, duurzame energiebronnen inzetten. Samen met de belanghebbenden dient zowel bij de nieuwbouw van een wijk als bij grote aanpassingen aan bestaande wijken te worden bekeken in hoeverre het mogelijk is om over te stappen op een andere manier van verwarmen. Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties is het realiseren van een zo energiezuinig mogelijk pand het uitgangspunt.

Concreet:

• De gemeente zet energiecoaches in om energiebesparing te bevorderen.

• Draagvlak onder de bevolking voor verduurzaming wordt gestimuleerd.

• Tholen levert een substantiële bijdrage aan de energietransitie.

• Bij het realiseren van nieuwbouwwijken wordt onderzocht hoe een optimaal, duurzaam resultaat kan worden gerealiseerd met behulp van nieuwe technieken op het gebied van energievoorziening.

• De gemeente participeert actief in de Stichting Duurzaamheidskring Tholen en gebruikt dit netwerk om duurzaamheidsinitiatieven in Tholen

 

 



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.