Decentralisaties

 

Jeugdzorg

Jongeren hebben hun eigen, bijzondere plek in de samenleving. Ze mogen jong zijn en het leven ontdekken, maar wel op een verantwoorde manier. Jongeren moeten in een gezonde en veilige omgeving kunnen opgroeien tot verantwoordelijke burgers. Daarom wil de SGP investeren in jongeren. Er moeten goede voorzieningen worden geboden en netwerken worden gevormd. Zo komen we problemen bij en met jongeren eerder tegen en kunnen we vroegtijdig ondersteuning bieden. We zetten in op integrale hulpverlening en gebruik van de – waar mogelijk -  eigen kracht van jongeren en hun ouders.

Concreet:

• Er is op Tholen een integraal werkende toegang tot de zorg; op deze manier kan zorg dicht bij mensen en op basis van vroegtijdige signalen worden vormgegeven.

• Jeugd- en jongerenwerk worden ondersteund; maatschappelijke organisaties en kerken krijgen de ruimte om dit op hun eigen manier in te vullen. • Zorgvragers in de jeugdzorg hebben keuzevrijheid; zo wordt rekening gehouden met de levensovertuiging van ouders en jongeren.

• Er moet zorgvuldig worden omgegaan met de financiële risico’s van de decentralisatie; de kwaliteit van zorg mag niet onder druk komen te staan omdat een zo groot mogelijke korting moet worden behaald, waarbij uiteraard moet worden toegezien op een efficiënte uitvoering van taken.

• Er is extra zorg voor jeugd en gezinnen met complexe problemen; daarbij wordt ingezet op preventie en op een vroege signalering.

Zorg en welzijn (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt een grote verantwoordelijkheid neer bij de burger. Met het doel naar elkaar om te zien en elkaar – waar mogelijk – te helpen. Specifieke zorg wordt geboden aan (kwetsbare) medeburgers en hun directe omgeving. Daarbij biedt de gemeente ondersteuning, begeleiding en waar nodig verzorging aan huis. De SGP pleit voor een ruimhartig beleid. De gemeente creëert randvoorwaarden, zodat de burger zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en solidair is met mensen met een (psychische) handicap en/of langdurige zorgbehoefte.

Concreet:

• De SGP wil een optimale keuzevrijheid binnen de Wmo, zodat de burger de hulp kan kiezen die bij hem past.

• Lokaal actieve maatschappelijke organisaties en initiatieven op het gebied van zorg en welzijn moeten ondersteund worden.

• Vrijwilligerswerk en mantelzorg worden gestimuleerd en ondersteund.

• De gemeente biedt goede voorzieningen voor psychosociale hulp. Ook daarbij geldt het principe van keuzevrijheid, zodat kan worden gekozen voor een instelling die past bij de eigen identiteit.

• Zorg wordt dichtbij én toegankelijk voor de burger georganiseerd.



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.