1 november 2018

Bijdrage Kadernota 2018

Voorzitter,

“We stoppen met voeren, nu gaan we vissen!”. Een gevleugelde uitspraak van mijn oud-collega als naar zijn zin de tijd van nadenken voorbij was en er tot uitvoering moest worden overgegaan.

Kadernota een goed instrument
Daar moest ik aan denken bij de voorliggende kadernota. Twee jaar terug heeft de SGP-fractie de noodklok geluid. We hebben veel samen nagedacht en gesproken en nu ligt er een stuk waarmee we verder kunnen. Gelukkig mogen we constateren dat we duidelijk de goede richting op gaan. Het proces Tholen Financieel in Balans heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen qua cijfers maar vooral ook qua methodiek van werken en verslagleggen. De hele kadernota is opgebouwd met als koers de door ons vastgestelde financiële ratio’s. We zien de verandering van denken terugkomen in de terughoudende manier waarmee winsten worden vrijgegeven. Die voorzichtigheid moeten we vasthouden.

Tholen met de tijd mee
Wij vinden een belangrijk aandachtspunt dat het project “Tholen met de Tijd mee’” nadrukkelijk meer aandacht moet hebben de komende periode. Wij zijn blij dat we vorig jaar niet hebben geluisterd naar het advies om eerst dit proces af te ronden voordat we aan Tholen Financieel in Balans starten. Dat zou mosterd na de maaltijd zijn geweest en dat dreigt het nu alsnog te worden. Laten we ervoor waken dat Tholen niet met de tijd mee vliegt! Eerder hebben we hier gezegd dat wij vóórop moeten lopen met keuzes maken, voordat er voor ons keuzes worden gemaakt.

Onontkoombare uitgaven versus Reservelijst
Tijdens de commissie vergadering hebben wij de aandacht al gevestigd op het overzicht Onontkoombare uitgaven en de Reservelijst opgenomen. Oftewel, de lijst met nieuw beleid die noodzakelijk is en een lijst die nog even kan wachten. Wij kunnen ons hierin vinden en zullen ervoor waken de reservelijst niet gelijk aan te breken of ander nieuw beleid in te voeren. Voor ons is het geen code rood meer, maar code oranje is nog wel van kracht.Met dat kleurtje is overigens niets mis.

Investeringsplanning Onderwijs - Westerpoort
Wat betreft de Investeringsplanning Onderwijs ziet onze fractie graag een actualisatie tegemoet. Er wordt een absoluut bedrag aan bezuiniging genoemd, maar als we kijken naar Westerpoort, dan vragen we ons af wat voor zin het benoemen van zo’n algemene bezuiniging heeft. Wij denken dat het verstandiger is een op maat gemaakte investeringsplanning te maken en vragen het college ons te verstrekken. En wat de hogere investering van het Westerpoort betreft. Jammer dat dit soort maatregelen niet vooraf meetbaar zijn geweest. Deze les moeten we meenemen bij het actualiseren van de investeringsplanning. We weten waar een school minimaal aan moet voldoen. Laten we die kosten dan vooraf mee ramen. We mogen voor onze verantwoording niet weglopen dus begrijpelijk dat deze kosten genomen worden. Een goed klimaat op school is één van de belangrijkste randvoorwaarden voor goed onderwijs!

Sint-Maartensdijk West
In de commissie hebben we aandacht gevraagd voor een snel vervolg van de uitvoering van het plan Sint Maartensdijk West. Er is vraag genoeg, laten we nu het tempo hoog houden. Vorige week heeft de wethouder ons toegezegd een herziening van het woningbouwprogramma eind dit jaar te zullen verstrekken. Wij zijn erg benieuwd of de bouwplannen in West en eventueel in de Geertruidapolder elkaar gaan bijten.

Het sociaal domein
Vorige week hebben we aandacht gevraagd voor het transformatieproces. We merken aan de wethouder dat dit voeren noch vissen is, maar met de lieslaarzen de sloot in.Dat begrijpen wij wel, maar toch vinden wij dit een te algemene opmerking. Er liggen gewoon een aantal belangrijke aandachtspunten, vorige week ook al genoemd. Met name de bekostiging en afrekening moeten we zo snel mogelijk transparant en helder hebben, dan kunnen we daarna als gemeente ook gerichter de aanpak inzetten.

We zijn blij dat er dit jaar nog een mantelzorgnota komt waarin gerichte hulp en ondersteuning aan mantelzorgers aan de orde komt. We moeten deze groep blijvend bijstaan als gemeente en op een preventieve manier te werk gaan.

Alternatief plan VVV
Tijdens de commissievergadering is er ingesproken over het verdwijnen van het VVV-kantoor in Sint-Maartensdijk. Naar aanleiding van de ons inmiddels toegestuurde variant van het VVV vinden wij dat Sint-Maartensdijk zeker meegenomen moet worden in de overweging voor het vestigen van digitale punten of gastheerschap. We vragen het college dit mee te nemen bij de uitwerking.

Bestuursopdrachten
Graag zien we in elke kadernota, begroting of jaarrekening een tussenstand van de bestuursopdrachten terugkomen. In de commissie hebben we dat benoemd als dashboard. Een duidelijk overzicht waarop we met elkaar bewaken en bijsturen. En wat ons betreft zijn er op dit moment een paar bestuursopdrachten die extra aandacht nodig hebben. Namelijk: Verhuren ruimten in gemeentehuis, het combineren van huisvesting overheidsgebouwen en de organisatieontwikkeling. Wij zijn erg benieuwd naar de voortgang van deze thema’s.

Afval
De bestuursopdracht afval werpt gelukkig reeds vruchten af. We zien al een sterke daling van het tarief voor afval. Wat ons nog meer deugd doet is de inzet van en de berichten uit de samenleving dat het aangepaste regime van ophalen positief wordt gevonden. Er zijn nog klachten, maar de gemeente wil die adequaat oplossen en mensen moeten opgevoed worden schoner te scheiden. Kortom onze fractie denk dat we hier een verandering in denken en hebben gerealiseerd, die voor de mensen leidt tot lagere belastingen en die absoluut een bijdrage levert aan een duurzamere samenleving.

Groei aantal FTE’s, ziekteverzuim, ICT
Bij meerdere programma’s constateren we groei van aantal FTE’s. Wij vinden dat kritisch gekeken mag worden naar het aanvullen van FTE’s. Kijk ook naar andere vormen, zoals afkopen en uitbesteden van diensten, bijvoorbeeld bij het beveiligen van de ICT. Het gevaar van zelf doen is dat we als maar uitdijen zonder concrete taakstelling. Dat heb je bij uitbesteden minder.Ook gaat er veel om in ziekteverzuim. Laten we als gemeente serieus kijken waar de oorzaak hiervan ligt. Als dit te maken heeft met leeftijd of frustraties rondom veranderingen, dan is een investering voor een goede afvloeiingsregeling op dit punt voor iedereen de beste oplossing in het functioneren.

Omgevingswet
Een lastig dossier is de Omgevingswet. Het doel moeten we vooral voor ogen houden, namelijk versoepeling en verdunning van regels. Maar het proces om daar te komen is een complex proces met de nodige kosten. Houden we hier als gemeente wel goed de grip op is onze zorg. Laten wij als gemeente de leiding nemen richting de RUD, en ook het voortouw nemen in het efficient werken en beter samenwerken bij vormgeving en ontwikkeling.

“Ik ga vissen!”
Voorzitter, ik kom toch weer terug op die vissen. Er is veel te vangen in het beeld van vissen. De visvangst is voor Tholen geen onbekende. Menig inwoner is met zijn of haar inkomsten afhankelijk van de vis. Reden waarom ook wij in het geweer komen als anderen het onze vissers lastig maken op een fatsoenlijke manier hun broodwinning te hebben. Bij het vissen denken wij ook aan overvloed en gezondheid, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Je moet wel op de juiste plaats vissen, onder de juiste omstandigheden. Daar moet je inzicht voor hebben en soms moet je dat inzicht ook krijgen. De discipelen, of volgelingen van Jezus, waren een nacht heel druk aan het vissen. We horen het Petrus heel dapper zeggen: “Ik ga vissen!”. Diep teleurgesteld kwamen ze ’s morgens toen ze niets gevangen hadden. Jezus stond hen op de wal op te wachten. Hij gaf hun het inzicht dat ze ergens anders moesten vissen. Toen konden ze de netten amper aan wal krijgen vanwege de hoeveelheid vis. Hierin ligt voor ons ook een les. We kunnen rekenen wat we willen, onze bakens verzetten en risico’s nemen of mijden. Hard aan het werk. Maar wij geloven dat de opbrengst niet door ons wordt bepaald. Het moet ons gegeven worden, ook het inzicht om de juiste koers te houden. Daarom vinden wij het nodig een kadernota biddend vast te leggen. Dit is ook de reden waarom onze fractie ook alleen maar in kan stemmen met die onderdelen van de kadernota waarvan het beleid overeenkomt met de Bijbelse principes. Wat ons betreft wordt er dan ook gezondere vis binnengehaald als voeding voor de burger.

Wij hebben geen moties of amendementen voorbereid. Hij staat er zo goed in en wat ons betreft zijn we terughoudend met extra uitgaven.

Dank u,