29 januari 2014

Wie ben jij voor je naaste?

Wie ben jij voor je naaste?

De SGP kandidaat raadsleden Peter Kraamer en Arjen Quist hebben vrijdagavond 24 januari samen een interkerkelijke jeugdverenigingsavond geleid. Hoewel  op de uitnodiging van deze avond het thema “Wie is jouw naaste?” stond aangegeven gingen de heren juist in op de vraag “Wie ben jij voor je naaste?”  De aanleiding hiervoor was een reactie van ‘een naaste’ die op 15 januari op de website van Omroep Tholen had aangeraden deze omgekeerde vraag aan de orde te stellen. Peter Kraamer greep de reactie aan om deze vraag ook daadwerkelijk aan de orde te stellen en er de avond mee te openen. Eigenlijk is de omgekeerde vraag ook veel Bijbelser, want het was de Heere Jezus zelf die met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan juist deze vraag centraal wilde stellen. Gerelateerd hieraan werd de jongeren de vraag voorgelegd of wij als christenen nog wel getuigen van ons naasten-zijn. Steeds vaker is er onbegrip over het handelen van kerkmensen. Als christen moet je jezelf altijd de vraag stellen of je wel duidelijk getuigt in je handelen. Ben je bereid aan je omgeving uit te leggen waarom jouw  handelen zo logisch is vanuit de duidelijke visie in Gods Woord.

 

Arjen Quist ging meer in op het in de praktijk brengen van naastenliefde. Er zijn een aantal lessen te trekken uit de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Hij zette zijn waardigheid en eergevoel aan de kant om het Joodse slachtoffer te helpen. Joden en Samaritanen haatten elkaar en nu moest hij een Jood gaan helpen. Hij deed dat gewillig. Hij offerde ook zijn veiligheid op, want het slachtoffer was door brute rovers neergeslagen. Daarnaast was hij bereid er tijd en energie in te steken. Hij kon zijn weg niet vervolgen, maar moest de man naar een veilige omgeving brengen. Tot slot gaf hij geld, zodanig dat de getroffen man een  maand lang in een herberg kon verblijven. Dit was een gelijkenis. Een voorbeeld hoe wij zouden moeten handelen. Dit kunnen wij alleen als wij dit doen vanuit de liefde, zoals die in de Bijbel aangegeven wordt met het woord Agapè; gevende liefde. De Enige die dit volmaakt in de praktijk heeft gebracht is Christus door zichzelf voor vijanden over te geven aan de kruisdood.

 

Na de inleiding ging de jeugd in  twee groepen met elkaar in debat. Prikkelende stellingen kwamen aan de orde. Meer bezinnende stellingen die gingen over de vraag of de mens in staat is naastenliefde te geven, maar daarnaast ook heel praktische stellingen of iedereen die kan ‘verplicht’ vrijwilligerswerk moet doen. Er ontstond een goed debat, waarbij het vuur aan de schenen werd gelegd. Een potentieel politiek talent was deze avond zichtbaar.

Klik hier voor de foto's