7 maart 2018

Werkbezoeken zorg in Sint-Annaland

 

Mantelzorg: onmisbaar maar ook kwetsbaar
Goede zorg voor iedereen. Daar staat SGP Tholen voor. Daarom brachten we op 7 maart een werkbezoek aan Sint-Annaland.

SchutseZorg Tholen
We starten bij SchutseZorg Tholen. Na een hartelijk welkom door directeur Peter Kok neemt Mary Bijnagte het woord namens NPV Tholen. Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven. Hiermee belijden we dat God het leven geeft en neemt. De palliatieve fase is een moeilijke en zware periode. Met name voor de familie die dan ook veelal als mantelzorgers fungeren. SchutseZorg Tholen heeft een hospicekamer die soms uitgebreid wordt met een tweede. De NPV levert een groepje vrijwilligers die deze mantelzorgers ontlasten. Verder worden deze vrijwilligers ook ingezet bij eenzame ouderen binnen de verpleegafdeling.

Mantelzorg
Mantelzorg wordt vaak als een morele verplichting gezien. Het is iemand uit de sociale omgeving. Mantelzorgers lopen het risico zelf overbelast te worden. Wethouder Peter Hoek wijst erop dat de gemeente Tholen beschikt over een mantelzorgfunctionaris. Dit is overwegend erg onbekend onder de bevolking. Overbelaste mantelzorgers zouden zich meer moeten melden bij de gemeente. Er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning en toerusting.

Peter Kok praat ons bij over het mantelzorgproject bij SchutseZorg Tholen. Wie mantelzorg verleent, wordt beloond met Samen Doen spaarpunten die voor een deel naar goede doelen gaan en voor een deel door de mantelzorgers zelf besteed kunnen worden. Familie wordt ingezet bij de directe zorg van de zorgvrager. Zo is er ook direct veel meer contact met het personeel. Deze taken worden ook opgenomen in de zorgplannen.

De Smisse; huisarts
Na dit boeiende bezoek vertrekken we richting De Smisse waar we ontvangen worden door huisarts Van den Berge en zijn vrouw. Vol vuur vertelt hij ons over zijn werk en de knelpunten die hij daarin ervaart. Allereerst benoemt hij het tekort aan huisartsen op het platteland. Momenteel is er al een tekort aan waarnemers. Een huisarts die wil stoppen, krijgt de praktijk bijna niet overgedragen. Van den Berge voorziet op termijn dat verschillende kernen samen een huisartsenpraktijk zullen moeten vormen. De oorzaak ligt volgens hem in te weinig opleidingscapaciteit.

Huisartsenpost
Ongeveer 50 keer per jaar heeft een huisarts dienst in de Huisartsenpost in Bergen op Zoom. Deze is er 's avonds, 's nachts en in de weekenden voor ongeveer 135.000 bewoners in de regio West-Brabant en Tholen. De Huisartsenpost is er alleen voor spoedgevallen. Veel mensen komen echter ook voor allerlei andere zaken. Ze zien dat als een soort recht. Dit zou tegen te gaan zijn door een specifiek eigen bijdrage voor de Huisartsenpost te vragen.

Samenwerking binnen de zorg
Verder hekelt Van den Berge het feit dat veel zorg buiten de huisarts om gaat, zoals bijvoorbeeld jeugdzorg en consultatiezorg. En feitelijk is dat niet zo erg, maar er is geen terugkoppeling naar de huisarts. Die behoort geïnformeerd te zijn over zijn patiënten. Van den Berge roept de gemeente dringend op om mantelzorgwoningen te faciliteren. Ook vindt hij dat kerken (die al veel mooi werk doen) ook eens wat meer buiten hun eigen groep zouden moeten kijken.

Na ongeveer 3 kwartier nemen we hartelijk afscheid van het doktersechtpaar en spoeden we ons tenslotte naar Anna Zorgt, waar we in hun mooie kantoor in Annahof een interessant gesprek hebben met het bestuur.

AnnaZorgt
De zorgcoöperatie Anna Zorgt levert informele zorg voor en door inwoners van Sint-Annaland. Maar er is ook zeker samenwerking met de formele zorg, zoals huisarts en thuiszorg. Een hele vrijwilligersgroep voert allerlei diensten uit, te weten: Anna organiseert, Anna beweegt, Anna klust, Anna winkelt, Anna begeleidt en Anna Bezoekt. Er is veel nationale en zelfs internationale belangstelling voor dit schitterende en goedlopende project. Ruim 600 huishoudens zijn inmiddels lid van de coöperatie.

Burgerinitiatief en participatie
Dit burgerinitiatief kon destijds starten met behulp van een stimuleringsfonds van de gemeente. Het bestuur van Anna Zorgt geeft ons mee om als gemeente goed na te denken over permanente financiële steun voor goedlopende projecten. Inmiddels starten er ook in andere kernen in de gemeente Tholen soortgelijke projecten op. Anna Zorgt deelt graag hun ervaringen aan anderen.

We kunnen terugzien op een zeer waardevolle en informatieve middag die op bepaalde punten zeker nog een vervolg zullen krijgen in de komende raadsperiode.