20 september 2014

Wees verstandig: Eet een Thoolse appel, paprika of komkommer!

Wees verstandig: Eet een Thoolse appel, paprika of komkommer!

 

In Nederland en ook op Tholen wordt met name de groente- en fruitsector getroffen door het Russische boycot op het invoeren van voedingsmiddelen. Dat geldt ook voor een aantal Thoolse ondernemers.

Daarom hebben alle fracties van de gemeenteraad enige weken geleden overleg gevoerd of de gemeente Tholen een rol kan en moet spelen om de ondernemers op welke manier dan ook te ondersteunen.

Als het gaat om het financieel compenseren van de sector liggen de verantwoordelijkheden meer op landelijk en Europees niveau. De gemeente kan echter wel haar netwerk in zetten om te vragen nog meer financiële compensatie tot stand te brengen.

Daarnaast ziet de raad het als een kans om deze negatieve omstandigheden te gebruiken om een positieve impuls aan het consumeren van gezonde streekproducten te geven door dit breed onder de aandacht te brengen.

Consumenten weten de weg naar deze streekproducten niet altijd te vinden.

Ook wordt er door de Thoolse scholen nog weinig gebruik gemaakt van de Landelijke campagne Europees Schoolfruit. Als scholen meedoen krijgen ze voor bijna een half jaar gratis Nederlands fruit en wordt er een gratis lespakket verstrekt. Een mooi moment de jeugd het belang van een gezond eetpatroon onder de aandacht te brengen en de afname van Nederlands fruit te stimuleren.

Aanmelden via http://www.euschoolfruit.nl/nl/schoolfruit.htm

Zodoende heeft de voltallige gemeenteraad op donderdagavond 18 september 2014 een motie ingediend waarin zij het college verzoekt:

  • op landelijk niveau waar mogelijk het belang van compensatie van de Thoolse groente- fruitsector onder de aandacht te brengen
  • op korte termijn alle Thoolse onderwijsinstellingen actief te benaderen om mee te doen aan het Europees Programma Schoolfruit
  • pro-actief initiatiefnemers te stimuleren streekproducten onder de aandacht te brengen

Klik hier om de motie te lezen