14 maart 2016

Vloekverbod: Uitbreiden in plaats van afschaffen!

Op donderdag 10 maart tijdens de raadsvergadering diende tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening de PvdA een amendement in om het vloekverbod uit de APV te schrappen. Uiteraard waren wij het hier niet mee eens! Hieronder vind u onze bijdrage. 

Voorzitter,

Wij vinden het echt jammer dit amendement ingediend wordt. Tholen geeft hiermee het signaal af dat we geen waarde hechten aan fatsoenlijk taalgebruik, dat we geen moeite hebben met vloeken en gebruik van andere krachttermen. En sterker nog, in de context van de commissiebehandeling, dat we het eigenlijk juist goed vinden dat mensen vloeken. Dat zou gezond zijn aldus de PvdA. Op zich is dat al een godslasterlijke uitspraak, wat ons zeer aan het hart gaat. Het stimuleren van het misbruiken van de naam van God is niet anders dan zelf het misbruiken van die naam. Vloeken is niet zomaar iets. Het is doen en laten met een naam van iemand wat je wilt, wat jouw het best uitkomt, zonder rekening te houden met een ander. Als er in deze raadszaal zo makkelijk over vloeken wordt gesproken dan wordt de impact van ongepast taalgebruik zwaar onderschat.

Het vloekverbod geeft een sterk signaal af hoe wij in Tholen als burgers met elkaar om willen gaan. Het zou juist goed zijn het vloekverbod nog uit te breiden met het verbod op ander ruw taalgebruik. Dan zijn we goed bezig met elkaar. Intimidatie en schelden zou tot het verleden moeten behoren.

Over het algemeen zijn we het er in Nederland en daarbuiten met elkaar over eens dat ruw taalgebruik onwenselijk is. In Manchester is dit jaar nog een vloekverbod ingesteld vanwege de overlast die tierende en scheldende voetbalsupporters geven. Het onderwerp is dus heel actueel. En dan is het misschien zo dat er niet op gehandhaafd wordt, dat neemt niet weg dat het een goede en noodzakelijke regel is.

Daar tegenover geeft het afschaffen van dit verbod een nog sterker omgekeerd signaal af, namelijk dat wij er in Tholen niet om geven dat er gevloekt wordt en hoe we elkaar behandelen. Zeker als we als raad nog onderbouwen dat het vloeken zelfs gezond zou zijn dan moeten we er niet van staan te kijken als de taalverruwing in Tholen toeneemt. Wij vinden het beschamend als een raad zich zo uitspreekt.

Tot slot vind ik het kwetsend voor het christelijk deel van de bevolking dat gesteld wordt dat vloeken toegestaan is. Van God, onze Schepper wordt gezegd dat het goed of niet erg is om Zijn Naam door het stof te halen. Het is bijna Pasen. Bij Pasen herdenken we dat Jezus zich liet doden om mensen daardoor het eeuwige leven te geven. Hij zou geroemd moeten worden. Maar juist Zijn Naam wordt zo vaak smalend gebruikt. Wij zouden het een verarming vinden als met dit amendement wordt ingestemd en roepen een ieder op, uit respect voor elkaar, niet in te stemmen met deze tekstwijziging.