8 februari 2018

Visserij-innovatiecentrum zoekt verbinding met Thools onderwijs

 

De Nederlandse visserijsector is de laatste jaren volop in het nieuws. Of het nu gaat om de aanlandplicht of de pulskorvisserij, iedereen heeft wel in meer of mindere mate gehoord over de aanlandplicht of de dreiging voor de innovatieve pulskortechniek. In de achterliggende periode heeft SGP Tholen nadrukkelijk aandacht gevraagd voor deze sector en specifiek over het onderwerp pulskorvisserij. Drie kotters onder Thoolse vlag vissen met deze innovatieve vangsttechniek.

Sector met kansen voor Tholen
Met meer dan 300 kotters onder Nederlandse vlag, 2300 banen en tal van bedrijven verwant aan de visserij is er hier sprake van een behoorlijk grote sector. Een sector die samen met de overheid en de EU in de achterliggende jaren fors heeft geïnnoveerd. Veel van deze innovatie is getest in het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland in Stellendam. Met de komst van het Innovatiecentrum is uitwijken naar centra in Denemarken of Frankrijk niet meer nodig.

Het Innovatiecentrum heeft de beschikking over een groot zoutwaterbassin van 32 meter lang en drie meter breed waarin trekproeven met diverse soorten netten plaatsvinden. Met vernuftige elektronica en camerasystemen worden de resultaten vastgelegd. Al deze resultaten worden beoordeeld. Samenwerking met gerenommeerde instituten als Deltares, Wageningen University & Research en NGO’s leidt tot interessante ontwikkelingen.

Innovatie breder dan pulskor
Tijdens het werkbezoek van de Thoolse SGP toont Johan Baaij, beheerder van het Innovatiecentrum, de werking van de installatie. Na de trek worden de beelden van camera’s bekeken in de controlekamer en uitleg gegeven over de lopende onderzoeken. Op gedreven wijze verteld hij het belang van een juiste zandbodem in het zoutwaterbassin en de wijze waarop wervelstroming in het water hiermee zichtbaar gemaakt kan worden. Enkele aanwezige vissers informeren de fractieleden over wet- en regelgeving en de belemmering die zij ervaren doordat wetten en regels niet worden ingetrokken wanneer deze niet meer van toepassing zijn, maar worden aangevuld met nieuwe regels om de ongewenste effecten te beperken. “Schoon schip maken”, adviseert één van de vissers.

Tijdens de rondleiding worden diverse vangsttechnieken getoond en doorontwikkelingen van deze technieken zichtbaar. De Sumwing, Pulskor en Pulswing vangsttechnieken worden uitgelegd en de verbeteringen die in de achterliggende jaren zijn doorgevoerd besproken.

Om de effecten van de elektrische pulsen zoals gebruikt bij het pulsvissen te ervaren steken wethouder Hoek, kandidaat-raadslid Ton Bakker en fractievolger Ruud Muijt hun hand in een demonstratiebak. “Het prikkelt, maar is niet pijnlijk”, is één van de reacties. Onmogelijk dat hierdoor vissen zwartgeblakerd raken, zoals eerder door de milieu-organisatie Bloom aan Europarlementariërs werd beweerd.

Transparante sector door controlebeleid
Tijdens het bezoek wordt duidelijk dat er vrijwel geen andere sector is die zo transparant opereert. Volgapparatuur, logsystemen en controles op zee zorgen ervoor dat alle informatie over het doen en laten van de vissers is vastgelegd. Deze data is belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek, maar maakt ook inzichtelijk dat diverse organisaties onjuiste informatie de wereld in brengen. Gebieden waar volgens deze organisaties een lage visstand is, worden volop bevist. Het kan toch niet zo zijn dat vissers juist in gebieden waar schaarste heerst hun netten uitwerpen? Dit zou wel een heel verkeerde bedrijfsstrategie zijn.

Promotie visserijsector in Thools onderwijsveld
Het werkbezoek aan het innovatiecentrum maakt duidelijk dat de visserijsector ook voor Tholen belangrijk is en kansen biedt. Hoewel vissers, visafslag, scheepswerven, de Visserijschool en de coöperatie Westvoorn hun concentratie kent in Stellendam, is de aanwas van nieuw personeel van buiten Stellendam noodzakelijk om deze sector ‘levend’ te houden. Van oudsher ligt hier een relatie met Tholen. Verbinding tussen onderwijsinstellingen op Tholen en de visserijsector moet beter vorm krijgen. Aad Prins, raadslid van de SGP op Tholen, stelt vragen over hoe de sector connectie zoekt met het onderwijsveld en waar Johan Baaij kansen ziet voor verdere verbinding. Een interessante discussie leidt tot duidelijkheid dat hier mogelijk een rol voor de politiek is weggelegd. De SGP fractie neemt deze opdracht mee en zal binnen mogelijkheden op Tholen aandacht vragen voor dit thema.