12 november 2015
SGP vraagt duidelijkheid over LHBT-beleid
“Persbericht SGP LHBT-beleid” 11-11-15
SGP vraagt duidelijkheid over LHBT-beleid
Naar aanleiding van berichtgevingen vorige maand in de media over het invoeren van LHBT-beleid in Tholen heeft de SGP vragen gesteld aan het college op welke manier het dit voornemens is vorm te geven.
Dat dit een actueel onderwerp is bleek vorig jaar tijdens de discussie rondom het aanstellen van gewetensbezwaarde ambtenaren. Met name het punt van intimidatie en veiligheid werd toen door betrokken personen aan de orde gesteld. Een punt dat ook door de SGP werd herkend en waar aandacht aan gegeven moet worden. Overigens is het tegengaan van intimidatie een punt dat in het algemeen aandacht zou moeten krijgen, ook voor andere doelgroepen. Dat was onder andere de aanleiding voor de vragen die de SGP heeft gesteld.
In de media verschenen berichten dat Tholen Regenboogstad zou zijn geworden, waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat Tholen een soort promotiegemeente wordt van diversiteit in samenlevingsvormen. De SGP is van mening dat de overheid in dit opzicht geen promotietaak heeft, maar wel geroepen is een samenleving te waarborgen waarin het gezin als hoeksteen verankerd ligt.
Voor ons heeft de regenboog een heel andere betekenis dan veelkleurigheid. De regenboog wijst op de trouw van God aan mensen. Na de zondvloed is de regenboog gegeven als teken dat mensen gered kunnen worden.
De SGP-fractie is blij met de beantwoording van het college, waaruit blijkt dat het in Tholen in te voeren beleid er vooral op gericht zal zijn de veiligheid van mensen te garanderen en de samenleving op te roepen om ongewenst intimiderend gedrag tegen te gaan.
De vragen die de SGP fractie stelde luiden als volgt:
1. Kan het college aangeven in hoeverre de berichtgeving in diverse media juist is dat Tholen aangesloten is bij 'Regenboogsteden' en dat zij een handreiking LHBT-beleid uitgereikt heeft aan het COC West-
Brabant en Tholen?
2. Is de inhoud van de handreiking LHBT uitgangspunt voor het beleid dat gaat worden opgesteld in Tholen of is het een richtlijn?
3. Op welke manier is het college voornemens het LHBT beleid vorm te gaan geven?
4. In hoeverre betrekt het college intimidatie dat zich op andere terreinen dan LHBT afspeelt in het op te stellen beleid.
Het college van B&W gaf hierop de volgende antwoorden:
1. De berichtgeving in de diverse media over de aansluiting van Tholen bij 'Regenboogsteden' is niet juist. De handreiking LHBTbeleid is aan het college aangeboden door een vertegenwoordiging van het CZW-bureau en het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van het COC-West-Brabant-West, maar Tholen heeft zich niet aangesloten.
2. De handreiking biedt gemeenten handvatten voor beleid. Ze vormen noch een uitgangspunt, noch een richtlijn, maar een opsomming van mogelijke maatregelen en aanbevelingen zonder extra geld uit te geven.
3. Het college heeft zich inhoudelijk nog niet op de inhoud van de handreiking beraden, maar zal dat in het eerste kwartaal van 2016 doen.
4. Het college is van mening dat elke vorm van initimidatie, van welke kant dan ook, verwerpelijk is en voor zover dat binnen de gemeentelijke invloedsfeer ligt waar mogelijk voorkomen moet worden.