30 oktober 2017

SGP stelt vragen over griezeltocht Oud-Vossemeer

 

De SGP-fractie is geschokt door de foto’s die gedeeld werden over de griezeltocht die op 27 oktober in Oud-Vossemeer gehouden is.

Niet dat foto’s over Halloween onbekend zijn. Ze duiken de laatste jaren steeds meer op. Er lijkt een trend zichtbaar dat dit feest aan de vooravond van Allerheiligen de laatste jaren weer populairder wordt.

Door de meeste mensen wordt deze traditie als een gezellig avondje uit gezien, waarbij de meest vreemde maskers en verkledingen worden gebruikt. Wat ons schokt is dat de uitingen steeds macaberder worden.

De link naar de dood wordt steeds directer gelegd. De foto op de voorpagina van de Thoolse Bode wekt het beeld van een overledene. Er wordt gespeeld met het ernstige moment van sterven, waar nabestaanden veel verdriet van kennen.
Waar het een aantal jaren geleden begon met wat bewerkte pompoenen, worden nu de meest afgrijselijke demonen afgebeeld. Wat ons nog meer verbaast is dat de griezeltocht in naam van de Gemeente Tholen door Jongerenwerk Tholen is georganiseerd. De SGP vindt dat de gemeente te ver gaat door zich voor dergelijke activiteiten in te zetten.

Het is geen goede ontwikkeling om jeugd op deze manier met de meest gruwelijke taferelen maar ook met de ernst van het sterven te confronteren. Iedereen krijgt er een keer mee te maken, vroeg of laat.
Wij geloven dat juist met eerbied over het leven na het sterven gesproken moet worden.
Laten we elkaar wensen dat we niet in het land van de demonen eindigen, maar het eeuwige leven bij God ontvangen. De boodschap die door Luther op 31 oktober 1517 met de 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg werden gespijkerd.

 

De volgende vragen stelde de SGP-fractie aan het college:

  1. Was het college vooraf op de hoogte van het voornemen van Jongerenwerk Tholen om op 27 oktober 2017 een griezeltocht, die in het teken stond van Halloween, (mede)te organiseren?
  2. Kunt u aangeven op welke manier een dergelijke activiteit past in de doelstelling/kerntaak van de gemeente?
  3. Bent u met de SGP van mening dat het “Halloween-feest” geen culturele wortels in Nederland in het algemeen en in Tholen in het bijzonder heeft?
  4. Constateert u ook een trend dat het verkleden in het kader van Halloween is verschoven van eenvoudige pompoenen naar het uitbeelden van de dood, duivelse wezens en tot het zelfs bij jonge kinderen, oproepen van angsten die in de hel worden doorstaan? Zoals een Songtekst luidt: ’Met halloween ben je welkom in de hel. Je krijgt de kriebels. Je bibbert uit je vel’.
  5. Deelt u de mening van de SGP dat het op een dergelijke manier nabootsen van overledenen, zoals in Oud-Vossemeer ook is gebeurd, als schokkend wordt ervaren en de ernst rondom sterven en begraven wegneemt?
  6. Bent u met de SGP van mening dat het onwenselijk is om onze jeugd met deze uitingen te confronteren door het organiseren of toestaan van dergelijke evenementen?
  7. Bent u bereid in de toekomst af te zien van het financieel ondersteunen en het organiseren van dergelijke evenementen én deze ook niet toe te staan binnen onze gemeente?

Toelichting: Wij hebben in de media en op de website van JOTH kennis genomen van de oproep van Jongerenwerk Tholen, in naam van de gemeente Tholen, om een griezeltocht in het teken van het feest Halloween bij te wonen.