9 november 2016

Roelof Bisschop in Tholen: “Turkije een ongemakkelijke bondgenoot”

 

Op vrijdagavond 4 november was tweedekamer lid Roelof Bisschop als gastspreker in Tholen aanwezig bij een thema-bijeenkomst die het SGP bestuur had georganiseerd. Het thema van de avond ging in op de samenwerking met Turkije. Hoe moet Nederland daar nu mee omgaan? De plaatselijke kiesvereniging organiseert dit soort avonden om actuele onderwerpen, ook internationaal, aan de orde te stellen en daarbij de relatie te leggen met onze eigen politiek.

Bisschop opende gelijk het debat met de zaal door de oude leus van de Geuzen als vraag in het midden te leggen: “Liever Turks dan paaps”, of “Liever paaps dan Turks”?  “Geen van beide”: antwoordde een gevatte Henk de Ruijter. Hoewel deze leus in een heel andere tijd gebruikt werd, blijkt in de loop van de avond dat er ook nu een dergelijk spanningsveld ligt rondom de vraag of Nederland samenwerking moet zoeken of niet. Moet Nederland openstaan voor een toetreding tot de Europese Unie, mag Turkije NAVO-lid blijven?

In zijn betoog schetst Bisschop een beeld van het huidige Turkije in relatie tot de geschiedenis. Het is sowieso een lastige situatie door de vele Koerden in het land, die geen zelfstandige staat vormen, maar wel een zeer groot deel van Turkije uitmaken. Er wonen circa 20 miljoen Koerden. In verhouding met 60 miljoen Turken is dat een aanzienlijk deel. Sinds de Coup is het onrustig in het land. Waar Erdogan en Gülen eerst samenwerkten, worden op dit moment Gülen aanhangers met belangrijke overheidsfuncties ontslagen. Gespreksleider Kees Knulst lepelt een heel rijtje op van functies die het betreft, zoals onlangs gepubliceerd: 8900 politieagenten, 2745 rechters, 21.700 werknemers van het Ministerie van Onderwijs, 21.000 docenten van private onderwijsinstellingen. Bisschop noemt dit een zuivering. Is het gerechtvaardigd om met deze regering samen te werken als er zo on-democratisch wordt gehandeld?

De SGP tweedekamerfractie is in oktober op werkbezoek gegaan in het land om op een aantal belangrijke plaatsen hun licht op te doen. In Turkije hebben minderheden als de Syrisch Orthodoxe Christenen het zwaar. Een kerk kan zomaar gesloten worden. Het begrip democratie wordt heel anders uitgelegd en toegepast, ook door Turkse Nederlanders in ons land.

Op een vraag van Aad Prins over de stand van zaken rond de vluchtelingenopvang legt Bisschop uit dat de vluchtelingen toestroom in Nederland door de afspraak met Turkije op dit moment aanzienlijk geslonken is ten opzichte van vorig jaar.

“Wat gaat het worden?” vraagt Peter Kraamer aan het einde van de avond: “Turks of paaps?” Roelof Bisschop laat eerst de zaal antwoorden. “Niet in de EU, wel in de NAVO, goede afspraken maken over vluchtelingen.” is de mening van deze en gene. Het standpunt van de SGP-fractie in de tweede kamer is wel toetreding tot de EU, maar met goede afspraken over het voldoen aan de norm die de EU stelt. Daarnaast moet er geen budget van €600 miljoen meer beschikbaar wordt gesteld aan Turkije om zichzelf gereed te maken als EU-lid, en er moet beleid gemaakt wordt om Jihad-strijders bij Turkije al tegen te houden. Er moet vooral geïnvesteerd worden op een goede democratische relatie, omdat samenwerking van beide kanten nodig is. Maar, het blijft een ongemakkelijke bondgenoot.