23 september 2015

Opvang vluchtelingen in Tholen?

Opvang vluchtelingen in Tholen?

Vanmorgen is bekend gemaakt dat Burgemeester Van der Velde de Meulvliet te Tholen als mogelijke locatie voor tijdelijke opvang tot 72 uur heeft aangeboden aan Veiligheidsregio Zeeland. Tijdelijk wil zeggen dat na een oproep de locatie binnen 8 uur onderdak moet kunnen bieden voor de eerste noodopvang. Binnen enkele dagen worden de mensen elders ondergebracht. Het is overigens nog de vraag of van dit aanbod gebruik wordt gemaakt

Wij vinden het goed dat er medewerking wordt gegeven aan het bieden van onderdak aan vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Gruwelijk zijn de verhalen en beelden van de toestand in het Midden-Oosten. In het bijzonder voelen wij ons verbonden met de christenen die vanwege hun geloof in God onderdrukt worden en veel leed wordt aangedaan. Wij bidden of zij ondersteuning en kracht in het geloof mogen krijgen ook in deze omstandigheden.
Juist als er sprake is van geweld is er een overheid nodig die bescherming biedt. Vandaar ook dat wij het bieden van onderdak steunen.

Tegelijkertijd zien wij een groot spanningsveld. Zijn al die mensen vluchteling? Zijn de bedoelingen goed? Moeten we collectief iedereen in ons land toelaten? Dat zijn vragen die door deze vluchtelingenstroom en de berichtgeving worden opgeroepen. Het ideaalbeeld is een goede controle en permanente huisvesting zo dicht mogelijk bij het land van herkomst. Een taak van de landelijke en Europese overheid. Maar wij vinden dat gemeenten hun verantwoording moeten nemen en medewerking aan crisisopvang moeten verlenen als dat nodig is.  Echter wel in die aantallen die de gemeenschap aankan, zowel in als buiten de opvanglocaties. Een goede samenwerking met andere Zeeuwse gemeenten en Bergen op Zoom zou voor de hand liggen, zodat krachten gebundeld worden.

Wij zien het als een opdracht die God ons in Zijn Woord ons geeft zoals beschreven in Leviticus 19 vers 33 en 34. “En wanneer een vreemdeling bij u in uw land als vreemdeling verkeren zal, gij zult hem niet verdrukken. De vreemdeling, die als vreemdeling bij u verkeert, zal onder u zijn als een inboorling van ulieden; gij zult hem liefhebben als uzelven; want gij zijt vreemdeling geweest in Egypteland; Ik ben de HEERE, uw God!”

 


Beeld EPA