7 februari 2015

Motie VZG richtlijnen

Voorzitter, in de commissie bestuurszaken is al uitgebreid gesproken over de VZG-richtlijnen. We hebben toen na nader uitleg door Wethouder Hoek ons voorbehoud gemaakt. Na intern beraad hebben wij besloten op dit punt een motie in te dienen om daarmee het college een opdracht mee te geven als verwoord in de motie. Na de diverse gemeenschappelijke regelingen (GR’s) al een aantal jaren de opdracht te hebben gegeven van 2% per jaar bezuinigen, al dan niet met inflatiecorrectie, vind de SGP het tijd worden voor een volgende stap. Naar onze mening wordt het tijd voor meer bovengemeentelijke samenwerking van op dit moment afzonderlijk naast elkaar opererende GR’s. Kortom een efficiëntere organisatievorm, mede in relatie tot de gedachten omtrent een tafel van 15. Door middel van onze motie verzoeken wij het college dan ook

  • in het bestuur van de VZG te pleiten voor
  • het handhaven van de taakstellende bezuiniging van 2% per jaar en daarbij GEEN inflatiecorrectie toe te passen, ook voor de jaren 2018 en 2019
  • het nader onderzoeken van de mogelijkheid dat voor dienstverlening waarvoor de gemeente van het rijk een doeluitkering ontvangt, de GR het percentage (op of neer) waarmee deze rijksbijdrage wordt aangepast in haar (meerjaren)begroting dient te volgen.
  • Het uitvoeren van nader onderzoek, incl het opstellen van een plan van aanpak, waarin de continuïteit van de uitvoering van bovengemeentelijke taken gecombineerd wordt met een uiterst efficiënte, flexibele ondersteunende vorm van organisatie ter vermindering van kosten van overhead, directie/management, huisvesting en staftaken. Gedacht wordt aan een nader te bepalen substantiële taakstellende bezuiniging op genoemde kosten.

Belangrijk te benadrukken dat het ons nu niet gaat om het verder snijden in taken van de GR, zoals bijv het sluiten van een consultatiebureau. Het gaat ons nu om de kosten van overhead te verlagen door slimmer te organiseren.

Mede naar aanleiding van vragen van de overige partijen:

Er moet meer gebeuren dan de wethouder met een opdracht op pad te sturen, wij zelf hebben als volksvertegenwoordigers ook een verantwoordelijkheid. Daarom pleit de SGP-fractie voor het delen van dit gedachtegoed met de leden van de andere zeeuwse gemeenteraden. Naar mate meer gemeenteraden deze mening onderschrijven zullen de veranderingen binnen de GR’s sneller tot stand. Laat iedere fractie hierin haar verantwoordelijkheid nemen en de essentie van deze motie delen met partijgenoten binnen zeeland.

De motie is unaniem, door alle partijen, in de Thoolse gemeenteraad aangenomen.

De tekst van de motie vindt u hier.