22 november 2021

Kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 16 november is op een ledenvergadering, die gehouden werd in gebouw “De Hoeksteen” in Scherpenisse, de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen definitief vastgesteld.

De selectieadviescommissie (SAC), bestaande uit dhr. G.D. Roeland, dhr. C.C. Cornet, dhr. P.M. van den Dorpel, dhr. M.J. van Dijke, dhr. M.A.G. Eerland, dhr. J.K. Lindhout en dhr. P.W.J. Hoek, kreeg vanuit het bestuur de opdracht mee om een evenwichtige advieslijst samen te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. We zeggen de mannen van de SAC bij deze alvast heel hartelijk dank voor het zeer vele werk dat zij hiervoor gedaan hebben!

Bij het samenstellen van de lijst wordt naar verschillende criteria gekeken. In de eerste plaats of de kandidaten capabel en beginselgetrouw geacht worden om namens de SGP gemeenteraadslid te zijn.

Dan is ook een evenredige verdeling over de verschillende kerkgenootschappen een punt van belang. En dat is dit keer niet helemaal gelukt. Ondanks dat verschillende personen actief benaderd zijn, zit er in de top van de kandidatenlijst (t/m nr. 10) helaas niemand uit de CGK en de GGiN. Vervolgens wordt gekeken naar de verdeling over de woonkernen. Historisch gezien was dit altijd een belangrijk aspect. In de achterliggende jaren is het gewicht hiervan wel wat minder geworden, maar het is toch veelzeggend dat Stavenisse, Poortvliet, Oud-Vossemeer en Sint-Annaland in de top van de kandidatenlijst ontbreken. Ook wordt er gekeken naar de kandidatenlijst van de vorige verkiezingen. Helaas zijn Jan-Willem van Vossen, Jos van de Breevaart en Ton Bakker wegens verschillende redenen niet meer beschikbaar.

De SAC heeft vele gesprekken gevoerd. In de eerste plaats met de zittende raadsleden. We gaan node afscheid nemen van Henk Geluk en Cees Verloop. Vele jaren hebben beiden zich betrokken, bevlogen en deskundig ingezet voor onze partij. Beiden meenden dat het nu de tijd was om een punt te zetten achter het politieke werk. We respecteren dat besluit en bedanken hen hartelijk voor de jarenlange inzet.

Ruud Muijt, Arjen Quist, Kees Knulst en Aad Prins zijn gelukkig wel weer beschikbaar! En dat is niet vanzelfsprekend. Raadslidmaatschap vraagt veel. We zijn dan ook heel blij en dankbaar dat deze mannen opnieuw hun schouders onder het politieke werk willen zetten.

Al eerder dit jaar koos de ledenvergadering unaniem onze wethouder Peter Hoek tot lijsttrekker. Daarachter staan de zittende raadsleden die door gaan. Ruud Muijt staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst en is daarmee de beoogde nieuwe fractievoorzitter.

Vervolgens was het aan de SAC om nieuwe mensen te vinden. Er is een groslijst opgesteld van ongeveer 50 personen waarvan ruim de helft benaderd is. Andries de Meijer en Leendert Bijnagte hebben zich beschikbaar gesteld als kandidaat raadslid. In hen hebben we gelukkig weer een paar geschikte en capabele kandidaten gevonden. Zij komen dan ook direct op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst.

Verder maken Aron Beurkens, Matthé van Zielst en Daniël van Lit als lijstvolgers de top van de kandidatenlijst compleet.

Het was een lastige puzzel dit keer! De SGP is op Tholen met zes raadsleden veruit de grootste fractie. We hebben ook een grote achterban. En daarin bevinden zich zeker personen die heel geschikt zouden zijn als raadslid. Het is echter nog nooit zo lastig geweest om capabele mensen te vinden die ook beschikbaar zijn! Het bestuur heeft hier best de nodige zorgen over! Kunnen we, juist ook in de toekomst, nog beschikken over voldoende mensen die dit belangrijke werk ook op zich willen nemen?! Het bestuur zal hier de komende raadsperiode wel een speerpunt van maken.

V.l.n.r. Ruud Muijt, Arjen Quist, Peter Hoek, Matthé van Zielst, Leendert Bijnagte en Aad Prins. In het midden Aron Beurkens. Op de foto ontbreken: Kees Knulst, Andries de Meijer en Daniël van Lit.

1

P.W.J. Hoek

Sint Philipsland

2

R.A. Muijt

Tholen

3

A.K. Quist

Scherpenise

4

C.J.P. Knulst

Sint Maartensdijk

5

A. Prins

Tholen

6

J.A. de Meyer

Sint Philipsland

7

H.L. Bijnagte

Sint Maartensdijk

8

A.M. Beurkens

Scherpenisse

9

M. van Zielst

Tholen

10

D. van Lit

Tholen

11

L.J. Oostdijk

Sint Annaland

12

G.M. van Dieren

Poortvliet

13

G.J. van der Wart

Tholen

14

L.C. van Gorsel

Oud-Vossemeer

15

H.M  van den Dikkenberg

Stavenisse

16

C. van Dijke

Sint Annaland

17

J. Schot

Tholen

18

J.C. Koopman

Sint-Maartensdijk

19

C. Cornet

Scherpenisse

20

A.J. van Dijke

Sint Annaland

21

P.J. van Oeveren

Poortvliet

22

A. van Dijke

Oud-Vossemeer

23

T. Walpot

Sint-Philipsland

24

T.J. Koedood

Tholen

25

J.C. Bijnagte

Stavenisse

26

A.J.van Gorsel

Oud Vossemeer

27

H. Maljaars

Scherpenisse

28

P.Kriger

Tholen

29

W.C. Oosdijk

Stavenisse

30

P. den Ouden

Sint-Annaland

31

C. Stout

Oud Vossemeer

32

L.J. van Steenis

Scherpenisse