
3 juli 2025
Kadernota 2026 - Wat doet een christen in de politiek
“Wat zoekt een christen in de politiek” – Kees Knulst
In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 3 juli zijn de Jaarstukken 2024 en de Kadernota 2026 behandeld. Tijdens de behandeling van de Kadernota is er ruimte voor Algemene Politieke Beschouwingen. De fractievoorzitter hebben hier gelegenheid om hun visie op beleid en de samenleving in algemeenheid te geven. Zo ook de SGP fractie.
Fractievoorzitter Kees Knulst benoemde in zijn bijdrage twee rijken. Een werelds rijk en een geestelijk rijk. Niet géscheiden, wel onderscheiden. Dit in het licht van de christelijke politiek en de vraag “Wat zoekt een christen in de politiek?”
Lees hier de hele bijdrage:
“Wat zoeken mensen in de politiek?”
Politiek is soms guur. Mensen nemen elkaar de maat. Spelen op de persoon. Laten zich leiden door likes op social media. Op landelijk niveau meer dan lokaal, dat geef ik toe. Maar ook hier heb ik me wel eens afgevraagd wat ik als raadslid, wat wij als fractie, in de raadzaal te zoeken hebben.
“Wat zoekt een christen in de politiek?”
In de zeven jaar dat ik raadslid ben, heb ik die vraag meerdere keren gehoord. In verschillende vormen. Soms wordt de scheiding tussen kerk en staat erbij gehaald. Bedoeld wordt dan dat principes die gebaseerd zijn op de Bijbel, zoals de eerbiediging van de zondagsrust, niet leidend zouden mogen zijn in het publieke domein. Ik waag dat te betwisten.
Scheiding tussen kerk en staat betekent zoveel als dat de instituties kerk en staat zich niet onnodig op elkaars terrein begeven. ‘Zondagschoolpolitie’ past niet bij de scheiding van kerk en staat - om een voorbeeld te noemen.
Kerk en staat zijn als twee rijken, die door elkaar heen lopen. Je vindt die notie terug bij Augustinus, bij Luther en bij Calvijn. En ook bij Groen van Prinsterer, een bron waaruit ook het CDA en de ChristenUnie drinken.
- De burgerlijke overheid is geroepen om recht en orde te handhaven. Om kwetsbare mensen te beschermen tegen het recht van de sterke.
- De kerk is de plaats waar het Woord en de sacramenten worden bediend. Waar de dienst van de verzoening plaatsvindt.
Twee rijken. Een werelds rijk en een geestelijk rijk. Niet géscheiden, wel onderscheiden.
Een christen heeft zogezegd een dubbele loyaliteit. We zijn geroepen te dienen op aarde. Om een lichtend licht en een zoutend zout te zijn. En we zijn geroepen om God te dienen. Hem te gehoorzamen. Zijn wetten te handhaven. Dat geldt, in deze lijn, ook de burgerlijke overheid.
In Romeinen 13 staat: “alle ziel - alle mensen - zij de machten, over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten die er zijn, die zijn van God geordineerd (ingesteld).”
De overheid draagt gezag bij de gratie Gods - zoals dat in de aanhef van iedere wet in Nederland zo mooi is weergegeven.
Daarmee ligt de lat hoog. Als overheid zijn we gezagdragers namens God. Ons bestuur moet Zijn beleid weerspiegelen. Wat vraagt de HEERE anders van ons dan recht te doen, goedertierenheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met God? (Micha 6). Ik moet jullie bekennen dat dat soms beklemmend is. Hoe kan ik, als gebrekkig mens, de volmaaktheid van God laten zien in hoe ik politiek bedrijf?
Bij de gratie Gods betekent niet alleen ‘namens’ God, maar ook: door de genade van God. Daar valt de beklemming weg. Het is niet ons werk, maar Zijn werk. Het is niet mijn kracht, maar Zijn kracht. Het is die roeping, het is dat besef van afhankelijkheid, die maken dat de SGP zich voluit mengt in het publieke debat. Zo ook vandaag.
Voorzitter, nu de Kadernota - de twee rijken liggen immers dicht bij elkaar.
Gemeentelijk relatieloket
Als SGP onderstrepen we het belang van het gezin als veilige en stabiele omgeving voor kinderen om op te groeien. Onderzoeken van onder meer het CBS en de Kinderombudsman wijzen op een duidelijk verband tussen de vraag naar (complexe) jeugdzorg en echtscheidingen, en met name vechtscheidingen. Die problematiek gaat ook de kerken niet voorbij. Daarom dienen we een motie in voor onderzoek naar de haalbaarheid van een gemeentelijk relatieloket, waar ouders met relatieproblemen in een vroegtijdig stadium om hulp kunnen vragen.
Woningbouw
Een ander aangelegen punt is woningbouw, met name in kleine kernen. Snelle realisatie van een divers aanbod is van groot belang, juist ook voor starters. We zijn blij dat we de afgelopen jaren verschillende plannen in gang hebben gezet. Ik noem Aan de Kreek in Flipland, Vroonstede II in Sint Annaland, Molenvliet in Tholen, en verschillende kleinere plannen. In een kern als Scherpenisse blijft woningbouw echter uit. We vragen het college middels een motie om prioriteit te geven aan woningbouw in deze kern.
Woningbouw vindt vooral plaats aan de randen van de kernen. Terwijl er in verschillende kernen sterk verpauperde locaties zijn die zich uitstekend lenen voor herstructurering en woningbouw ín de kern. Ik noem de locatie van de oude Spar in Smerdiek als voorbeeld. We laten kansen liggen door woningbouw niet nóg nadrukkelijker te verbinden aan het versterken van leefbaarheid en toerisme ín de kernen. We vragen het college om hier de komende jaren meer aandacht aan te geven.
Speeltuinen
Speeltuinen zijn van groot belang voor de fysieke en sociale ontwikkeling van kinderen. Het zijn ontmoetingsplekken. We waarderen de inzet van het college voor de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van speeltuinen.
Gemeentelijk erfgoed
Op beheer en behoud van ons gemeenschappelijke erfgoed zijn de laatste jaren mooie stappen gezet. We continueren die inzet, omdat we het historische karakter van onze gemeente willen koesteren. In dat licht zijn we blij met de extra ondersteuning voor museum De Meestoof, waar we eerder om hebben gevraagd.
Landschapsontwikkelingsplan
We zien uit naar het landschapsontwikkelingsplan. We willen kansen pakken en verbindingen leggen tussen het landschap en de visie op toerisme, recreatie en erfgoed. Ontwikkelingen mogen echter niet leiden tot extra beperkingen voor onze boeren.
Zoetwatervoorziening
Over boeren op Tholen en Sint-Philipsland gesproken: het is voor de toekomst van de landbouw in onze gemeente van groot belang dat er voldoende kwalitatief zoet water beschikbaar blijft. Daarom dienen we een motie in waarin we het college oproepen om samen met Provincie en andere gemeenten in de regio een stevige en gecoördineerde lobby te voeren om het Volkerak-Zoommeer ook op lange termijn zoet te houden, en bovendien de waterkwaliteit te verbeteren.
Financiën
We zijn blij dat vrijwel alle grote maatschappelijke investeringen een plek hebben gekregen in voorliggende kadernota, onder meer door een OZB-verhoging. Die is wat onze fractie betreft gerechtvaardigd, aangezien we qua woonlasten nog steeds tot de goedkoopste gemeenten van NL blijven behoren. Hier past ook een compliment. Door jarenlang financieel degelijk beleid, creëren we ondanks een ravijnjaar en structureel achterblijvende Rijksmiddelen toch ruimte voor noodzakelijke maatschappelijke investeringen zoals scholenbouw.
We constateren dat regelmatig incidentele middelen worden aangewend om kortlopende projecten, ofwel pilots, te financieren. Vaak zien we dat deze pilots na een aantal jaar min of meer als vanzelfsprekend worden opgenomen in de structurele jaarlasten. We vragen het college om bij pilots, die doorgaans toch vooral het karakter van beleidsexperiment hebben, vooraf heldere doelen te formuleren en aan het eind te beoordelen of de pilot heeft gewerkt - of niet.
“We zitten hier niet voor onszelf, maar: bij de gratie Gods.”
Voorzitter, er is de afgelopen jaren veel gerealiseerd. Er is hard gewerkt, en ook het komende jaar staat er weer veel op stapel, waaronder de lokale verkiezingen - en in oktober komen daar de landelijke verkiezingen nog bij.
Eén grote rust: we zitten hier niet voor onszelf. Niet om zetels te winnen, of zetels te behouden. Maar: bij de gratie Gods. In Zijn Naam, en door Zijn genade. In de wetenschap dat we niet bezig zijn onze eigen koninkrijkjes op te richten, maar dat we mee mogen bouwen aan Zijn Koninkrijk.
In dat vertrouwen wensen we elkaar als raad, het college en de ambtelijke organisatie van harte Gods zegen toe in het werk dat wacht.