11 november 2014

Gemeenteraad Tholen stelt begroting 2015 vast!

Gemeenteraad Tholen stelt begroting 2015 vast!

Donderdag 6 november 2014 werd de begroting van 2015 in de gemeenteraad van Tholen behandeld. Een bijzondere begroting, omdat per 1-1-2015 de veel besproken decentralisaties in de zorg in werking treden.

Een lastige begrotingsbehandeling, omdat even vooraf aan de vergadering door Delta NV werd aangekondigd dat er geen dividend meer wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, zo’n 5 ton jaarlijks voor de gemeente.

De SGP houdt de vinger aan de pols en is, hoewel ze niet staat te springen, bereidt opnieuw over de kerntaken van de gemeente na te denken.  Lees meer in de bijdrage die de SGP tijdens de vergadering heeft ingebracht.

 

Onze bijdrage:

Geachte voorzitter,

1 januari 2015
De begroting van 2015 ligt voor ons. Alweer het volgende jaar waar we voor staan en we het uit te voeren beleid voor moeten vast te stellen. Een jaartal wat de afgelopen jaren al vele malen is genoemd. Een paar jaar geleden was het nog relatief ver weg en nu is het dan zover. En wellicht blijft een groot aantal mensen angstvallig zeggen: “We hebben nog wel even tijd tot 1 januari 2015.” U raadt het al, het in werking treden van de drie decentralisaties in het Sociaal Domein.

Zo ervaren wij als fractie hoe de tijd voortsnelt. Zeker als men zich focust op een bepaalde datum of een bepaald jaar. En hoe meer je het noemt, des te belangrijker lijkt die datum of dat jaar te worden. En dan is het op momenten als deze ook weer goed om een grote mate van nuchterheid in te brengen. Een datum is uiteindelijk ook maar een moment wat vervliegt. Allerlei Nederlanders zijn druk bezig met het moment van 1 januari 2015, de landelijke overheid, de provincie, gemeenten, instellingen, burgers etc. Maar uiteindelijk moeten we weer relativeren. We kunnen ons met z’n allen focussen op een bepaalde zaak, maar de realiteit is dat de totale loop van de geschiedenis voortgaat, voortgestuwd door een rustige maar zekere kracht, waarvan wij geloven dat deze in Gods hand ligt. In het voortdurend besef van die wetenschap vinden wij dat we de begroting van 2015 vast kunnen en moeten stellen.

3D’s
Over de drie decentralisaties in het Sociaal Domein hebben we het eerder deze week in de commissie Samenleving uitgebreid gehad en stellen we dit onderwerp, als ook de PvdA meegaat, volgende week vast. Daar wilden wij op dit moment geen bijzondere aandacht meer op vestigen.

Financiële positie
Wat betreft de financiële paragraaf van de begroting is duidelijk dat er een goede vinger aan de pols moet blijven wat betreft het weerstandsvermogen van de gemeente. Natuurlijk zien wij de ratio de komende jaren weer oplopen naar 1,3 – 1,4, maar nu moeten we vaststellen dat deze slechts 1,1 is. We zien de pro-actieve houding van het college, echter het moet nog wel waargemaakt worden. “Alle hens aan dek!” wat ons betreft en houdt ons als raad actief op de hoogte.

De meerjarenbegroting gaf tot dit moment geen directe aanleiding tot een nieuwe hervormingsagenda, maar ons inziens lijkt deze niet ver weg. (En dat blijkt gezien de aankondiging van het college direct na deze bijdrage dat Delta de komende jaren geen dividend uitkeert.) Wij zullen ons dan ook pro-actief opstellen als dit weer aan de orde is en vragen het college tijdig over te gaan tot het doen van hervormingsmaatregelen.

Hervormingen-Kerntakendiscussie
“Allerlei tromgeroffel over een totale kerntakendiscussie moeten we nu maar eens parkeren!” is mijn oproep aan andere partijen. We hebben daar reeds grote stappen in gezet het afgelopen jaar en ook in het Sociaal Domein zetten we daar stappen mee. Wel vragen wij het college vroegtijdig aan te geven als een uitspraak van de raad wordt verwacht over wat de kerntaak van de gemeente zou moeten zijn op bepaalde onderwerpen. Liever hebben wij deze discussie gedurende het hele jaar in detail op deel-onderwerpen. Spaar dit niet op tot een kolossaal onderwerp rondom de kadernota. Het is niet goed om op één moment ineens alle knoppen 180 graden om te draaien. Ook is onze ervaring dat de discussie tijdens de kadernota niet zo diep gevoerd wordt, omdat er dan vooral in hoofdlijnen over het totale beleid wordt gesproken.

Stimuleringsfonds Samenleving
We missen in de begroting de tekst voor het oprichten van een Stimuleringsfonds Samenleving zoals dat in het coalitieprogramma is vastgesteld. Dit had er in moeten staan, omdat dat een belangrijk onderwerp is. Zeker, het staat in de actielijst van het college ingepland, maar wat ons betreft mag dit soort onderwerpen ook gewoon in de begroting vermeld worden. Wij vertrouwen erop dat dit ook daadwerkelijk in 2015 wordt vormgegeven, dus zullen we er geen amendement voor indienen. Wel het verzoek in de begroting duidelijker dit soort doelen aan te geven.

Vernieuwing vergaderstelsel gemeenteraad
Wat betreft het uitwerken van een nieuw commissiestelsel begrijpen wij dat er enige ruis is ontstaan over of het college dit nu wel of niet op moet pakken. Ja, graag! Dat hebben wij tijdens de behandeling van de kadernota aan u opgedragen. Vreemd genoeg is het proces in het fractievoorzittersoverleg voortgezet, maar niemand heeft er wellicht bij stilgestaan dat hiermee het college dan niet aan de slag kan. Dus wat ons betreft, en als ook de andere fracties daar mee instemmen, dragen we die stok weer graag over aan het college.

Inzameling kunststof afval
Wat betreft de inzameling van kunststof hadden wij het college willen vragen in 2015 een evaluatie van het ophaalsysteem te doen, maar dat is bij het vorige agendapunt al aan de orde geweest.

Vermindering regeldruk
Er zijn diverse zaken waar wij in de commissie bestuurszaken toezeggingen hebben gevraagd over wanneer wij resultaten mogen verwachten. Na ons verzoek SMART te worden regende het kwartalen vanuit het college, waar wij erg blij mee waren. Wij gaan dat niet allemaal herhalen en gaan er vanuit dat ook die toezeggingen bekrachtigd worden.

In het bijzonder willen wij noemen dat we voor het terugbrengen van de regeldruk voor ondernemers en particulieren in het 1e kwartaal 2015 een terugkoppeling ontvangen over de concreet gerealiseerde regeldrukvermindering. Dat is toegezegd. Wij vinden dit zeer belangrijk. We kunnen het niet leuker maken, maar wel waar mogelijk makkelijker.

Besluit
Voorzitter, wij hebben verder niet zoveel te wensen. Er is hard gewerkt aan deze begroting om in de huidige financiële situatie; in een jaar van verkiezingen; met de 3D’s boven het hoofd een werkdocument als deze begroting neer te leggen die ook nog aansluit bij het coalitieprogramma. Onze complimenten aan iedereen die hieraan zijn bijdrage heeft gegeven, zowel het college, de ambtelijke staf als alle medewerkers die hieraan een bijdrage hebben geleverd. Maar nu nog het uitvoeren ervan. Wij wensen een ieder hierin Gods zegen toe om in afhankelijkheid van Hem deze plannen ten uitvoer te brengen.