4 maart 2017

Dijkgraaf bezoekt Tholen

 

Afgelopen donderdag was Kamerlid Dijkgraaf op Tholen. Samen met Dhr. Ruissen, nummer 4 op de kandidatenlijst en enkele fractieassistenten bezochten zij de veiling in Sint Annaland waar zij het gesprek aangingen met de agrariërs uit de omgeving. Hierna is de SGP-karavaan afgereisd naar de Gebroeders Bout in Tholen, die uitleg gaven over diverse actuele zaken in de visserij.

De Eendrachtbode en de Thoolse Bode maakten een mooi verslag. Onderstaande artikelen deelden zij op hun website.

De fotoserie is gemaakt door leden van de SGP van Tholen. Klik op een foto om de serie te openen.

 

De Eendrachtbode schreef het volgende:

Tweede Kamerlid Dijkgraaf reikt hand aan Thoolse boeren en vissers

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) was donderdag in aanloop naar de verkiezingen op werkbezoek in Tholen. Hij ging langs bij de veiling in Sint-Annaland, naar Tholen voor vissers van de zeevisserijbedrijf Bout in Tholen en dineerde tenslotte in de Schutse in Sint-Annaland. Samen met hem kwam steeds een heel gevolg aan regionale en lokale partijgenoten mee. Met het bezoek wil de landelijke SGP de banden met de mensen in het veld warm houden. 

In Sint-Annaland gingen Dijkgraaf en andere bestuurders van de provincie, het waterschap en ZLTO in gesprek met boeren over fosfaatwetgeving. Bij de vissers vertelden Job Bout en zijn zoon Korné (vijfde generatie) over de problemen waar ze tijdens hun werk tegen aanlopen. Palingvisser Peter Kooistra wees Dijkgraaf ook op de moeilijkheden in zijn tak van sport, veroorzaakt door wetgeving. 

'Dictatuur van links' 

Sommige moties in de Tweede Kamer die in het voordeel van vissers spreken, worden wel aangenomen, maar helemaal niet uitgevoerd, zo vertelde Dijkgraaf in Tholen. Hij sprak van de 'dictatuur van links' om daarmee de onwil van ministers, staatssecretarissen en ambtenaren te duiden. Die zouden vanwege hun opvattingen over dierenwelzijn niet graag moties uitvoeren die pleiten voor meer bewegingsvrijheid van vissers. 

Democratie?

,,We leven toch in een democratie?", vroeg visser Corné Bout zich hardop verontwaardigd af. ,,Een motie niet uitvoeren mag formeel. Ook bij ons in de gemeenteraad", zei gemeenteraadslid Henk Geluk. ,,Of het moreel kan, is een andere vraag." ,,Het is in ieder geval onze taak om druk te zetten en dingen goed door te douwen", besloot Dijkgraaf. 

 

De Thoolse Bode schreef onderstaand artikel: 

THOLEN/SINT-ANNALAND – Elbert Dijkgraaf (Tweede Kamerlid SGP) bracht donderdagmiddag samen met andere fractieleden een bezoek aan de gemeente Tholen op uitnodiging van de lokale SGP-fractie. “We kunnen met een campagnebus door Tholen rijden, maar wij gebruiken de campagne liever om werk te verzetten”, vertelt fractievoorzitter Peter Kraamer. Dijkgraaf kan zich daar goed in vinden: “Een goed inhoudelijk standpunt innemen, levert meer op dan flyers bij de mensen in hun handen duwen.” 

De SGP is de grootste politieke partij in de gemeente Tholen en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 ging ruim 24 procent naar de Staatkundig Gereformeerde Partij. Niet vreemd dus dat het Tweede Kamerlid op de vooravond van de verkiezingen een bezoek brengt aan de gemeente Tholen. Het werkbezoek begon met een bezoek aan de Streekproductenveiling in Sint-Annaland waar het kamerlid in gesprek ging met agrariërs over de zorgen rondom de vele regelgeving, zoals de fosfaatwetgeving. “We moeten een stap harder lopen als het gaat om landbouw, want de Rutte’s en de Zijlstra’s van deze wereld hebben niets met landbouw”, stelt Elbert Dijkgraaf.

Regeltjes
Hij werd welkom geheten door wethouder Peter Hoek (SGP) die de aanwezige boeren en agrariërs op het hart drukte dat dit het moment was om wat hen bezig houdt mee te geven aan ‘Den Haag’. Hendrik-Jan ten Cate mocht als voorzitter van ZLTO Tholen de aftrap geven met problemen uit de regio. “Er zijn tegenwoordig zoveel regeltjes dat veel boeren niet meer weten hoe het zit. Daarnaast wordt aan de ene kant gezegd dat het fosfaatplafond bij de veehouderij wordt overschreden door de hoeveelheid mest, terwijl de akkerbouw juist een tekort aan mest heeft.” Vooral dat laatste, de fosfaatwetgeving, was een heikel punt waar de boeren graag met Dijkgraaf over in discussie gingen. “Het is te gek dat we in deze situatie zijn beland”, aldus Ten Cate.

Debat
De boeren stelen over uiteenlopende onderwerpen vragen, zoals over de boycot van Rusland, de stoppersregeling voor melkveebedrijven en waarom het Ministerie van Landbouw ooit is afgeschaft. “Daar was geen enkel inhoudelijk punt voor.” Volgens Dijkgraaf heeft het kabinet gewoon een pijltje gegooid toen er bezuinigd moest worden. “En dat, terwijl het kleinste apenland in Afrika een Minister van Landbouw heeft.” Volgens Dijkgraaf gaat het bij de fosfaatwetgeving vooral om onnodige regeltjes die Nederland heeft afgesloten met Brussel. “Die domme landelijke normen slaan helemaal nergens op. Er wordt niet vanuit de inhoud gedacht en de fosfaatwetgeving is één van de voorbeelden waar het fout gaat.” De oplossing zit hem volgens Dijkgraaf in maatwerk; geen landelijke normen, maar regionale -of het liefst per bedrijf- ingestelde normen. “We moeten met z’n allen trots zijn op wat we doen.”

Visserij
Johan van Burg, Statenlid bij de provincie Zeeland, vertelde de boeren dat ze vooral contact moeten opnemen met de provincie of de Tweede Kamer als er zich problemen voordoen. “Boeren praten veel, maar schrijven weinig. Als wij geen meldingen krijgen, dan kunnen we ook geen actie ondernemen. De lijntjes bij de SGP zijn erg kort, waardoor we vraagstukken snel en groot op kunnen pakken.” Na ruim een uur discussiëren reed de SGP-stoet door naar Tholen voor een gesprek met de vissersfamilie Bout over de aanlandplicht en de regels vanuit Brussel/Nederland en de verschillende provincies. Vooral Job Bout en zijn zoon praatte het Kamerlid bij over de problemen die zij tegenkomen. Zo maken vader en zoon hun eigen netten voor het vangen van tong, maar die netten moeten mazen bevatten van 80 millimeter. “Dat is al erg groot voor het vangen van tong, veel vissen zwemmen er doorheen.” De grootte van de mazen wordt regelmatig gecontroleerd en daar zit volgens de familie Bout geen enkele marge op. “Bij een snelheidsovertreding op de weg zit een marge, maar zijn de mazen één millimeter te groot of te klein, dan krijg je al een proces-verbaal.” Vader Bout riep Dijkgraaf dan ook op om zich in te zetten voor een eerlijke manier op de maaswijdte te meten en om een marge in te voeren. “Daar ga ik me sterk voor maken”, beloofde Dijkgraaf.

Afsluiting
De campagnedag werd afgesloten met een diner bij de Schutse in Sint-Annaland. Hier werd in kleinere kring nog gesproken over de gezondheidszorg. “De conclusie die we kunnen trekken is dat er nog veel werk te verrichten is”, stelt Dijkgraaf vast. “Er moet echt iets gebeuren willen we toekomst bieden aan zowel de visserij als de akkerbouw/veehouderij.” De SGP’er neemt dat als één van de belangrijkste punten mee naar Den Haag. ” Details over de grootte van de mazen van een net bespreken we normaal niet, terwijl het wel degelijk een probleem is. Dit soort werkbezoeken geven ons dat soort details mee, maar daarnaast vergroten we hiermee natuurlijk ons netwerk. De boeren bij de Streekproductenveiling stemmen niet allemaal SGP, maar ze hebben wel hun eigen netwerk waarbij ze vertellen over deze bijeenkomst.”