16 juli 2014

De Tafel van 15, overheden één loket voor de burger

De Tafel van 15, overheden één loket voor de burger

Misschien heeft u al iets gehoord over de Tafel van 15. De overheid in Nederland is zoals u weet georganiseerd in verschillende bestuurslagen. De landelijke regering, de provinciale overheid, het waterschap en het gemeentelijk bestuur. En daar heeft u als burger of ondernemer allemaal mee te maken. Hoe vaak heeft u al niet het antwoord gekregen dat u niet bij het juiste adres bent. Klachten over polderwegen horen bij het Waterschap gemeld te worden, voor provinciale wegen moet u bij Rijkswaterstaat zijn en voor de straten in het dorp bij de gemeente. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

De Zeeuwse overheden hebben het plan opgevat om meer samen te gaan werken en te proberen om met één gezicht naar buiten te treden. Tegelijk is het de bedoeling dat de bestuursorganen gewoon zichzelf blijft met ieder een eigen functie. Hoe dat precies wordt vormgegeven is de grote vraag. Daarom is er een tijdelijke werkgroep opgericht die de naam Tafel van 15 heeft meegekregen. Deze bestaat uit de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en de 13 Zeeuwse gemeenten. Praktisch gezien zijn per bestuur twee personen  vertegenwoordigd in de werkgroep. Voor Tholen zijn dat de burgemeester en wethouder Hoek.

Lang niet iedereen staat te springen om de Tafel van 15. Waar blijft onze onafhankelijkheid? Ontstaat er dan niet weer een nieuwe bestuurslaag? Dat zijn de meest gehoorde vragen op dit moment. Deze maand moeten alle besturen aangeven of de Tafel van 15 wordt vervolgd of niet. Vorige week is dit onderwerp zodoende ook behandeld in de gemeenteraad van Tholen. Er zijn partijen die onvoorwaardelijk tegen zijn. De SGP kijkt daar met nog anderen iets anders tegenaan. Natuurlijk moet er met een gezond wantrouwen naar zo’n nieuw concept gekeken worden. Maar tegenstemmen betekend alles bij het oude laten. Wij zien zeker kansen en verbeteringen in een betere samenwerking tussen overheden.

Tegelijk zien we ook bedreigingen  waarvan de SGP en meerdere partijen in de gemeenteraad vind dat deze onvoldoende benoemd zijn in het Plan van aanpak wat is opgesteld. Het plan van aanpak kunt u lezen via onderstaande link.  Wij hebben onze bemerkingen in de Commissie Bestuurszaken van 2 juli 2014 meegegeven aan het college. Wat wij van groot belang vinden is dat de Thoolse gemeenteraad grote invloed heeft op de besluitvorming. Zeker omdat Tholen als proeftuin is aangewezen door de Tafel van 15. Daarbij willen wij voorkomen dat de ‘tafel’ een nieuwe bestuurslaag wordt. Er zijn in Zeeland als diverse gemeenschappelijke regelingen waar in de praktijk minder controle op kan worden uitgeoefend dan ons lief is.

Naar aanleiding van diverse opmerkingen heeft het college een zienswijze opgesteld en die in de raadsvergadering van 10 juli 2014 aan de raad voorgelegd. Omdat bovengenoemde punten naar onze mening nog niet concreet genoeg benoemd werden, heeft de SGP het initiatief genomen met een amendement de zienswijze aan te passen, zodat deze goed verankerd liggen.  Deze is in meerderheid aangenomen en zal bij de Tafel van 15 worden ingediend. Is het nu nog vooral praten op hoofdlijnen, eind dit jaar zullen reeds de eerste stappen worden genomen om de Thoolse pilot op te starten. Houdt u het nieuws in de gaten en als u wilt meedenken? Wij horen heel graag uw mening en staan open voor tips! fractie@sgp-tholen.nl  

Klik hier om het plan van aanpak te bekijken.