17 april 2014

Coalitie 2014-2018 gevormd!

Coalitie 2014-2018 gevormd!

De Thoolse coalitie is rond. In het gemeentehuis in Tholen presenteerden de aanstaande wethouders vanmiddag samen met formateur Verbree het nieuwe coalitieprogramma. Onder de naam “Oog voor elkaar” hebben de SGP, VVD, CDA en ChristenUnie met elkaar de hoofdlijnen vastgesteld waar de komende vier jaar aan gewerkt gaat worden. Als speerpunten staan “zorg” en “participatie” centraal, mede ingegeven door de landelijke ontwikkelingen. Er wordt ingezet op een faciliterende taak van de gemeente, waarbij binnen de samenleving ook zaken zelf opgepakt zullen moeten worden. Volgens wethouder Hoek gaat het niet per se om al bestaande structuren zoals een dorpstafel. Per taakgebied kunnen er andere inwoners zijn die bij een onderwerp betrokken worden. In het programma is een Investeringsfonds Samenleving opgenomen. Deze stimuleringsregeling  wil initiatieven vanuit de samenleving stimuleren. Ook wil de coalitie in overleg met ondernemers bekijken of er een Ondernemersfonds kan komen dat gericht is op vitaal ondernemen.

Portefeuilles wethouders

De portefeuilles van de wethouders zijn herverdeeld. De nieuwe wethouder Harmsen van de ChristenUnie heeft in zijn portefeuille onder andere Welzijn, Armoedebeleid, Openbare ruimte en mobiliteit. Wethouder Hoek (SGP) heeft Financiën, Onderwijs, Dienstverlening en Bestuur en Organisatie in zijn takenpakket. Wethouder van Dis (CDA) richt zich op Cultuur, Sport, Ruimtelijke Ordening en Gebouwenbeheer. Wethouder Hommel  (VVD) heeft in zijn portefeuille Economische Zaken, Sociale Voorzieningen, Duurzaamheid en Toerisme. De nieuwe wethouders worden binnenkort officieel benoemd.

Bron: Omroep Tholen

Onder leiding van (in)formateur Ton Verbree is een akkoord bereikt over een nieuwe coalitie voor onze gemeente. SGP, CU, VVD en CDA hebben elkaar gevonden in een sterk sociaal en ondernemend getint programma. De titel en ondertitel zijn passend getroffen:  'Oog voor elkaar', 'ondernemend samenleven'. In de samenstelling en bemensing van het college wordt recht gedaan aan de verkiezingsuitslag, de herkenbaarheid van de SGP binnen Tholen, de taakzwaarte en de taakverdeling binnen het college. De SGP wethouder zal de 1e loco burgemeester worden.

Het SGP onderhandelteam en fractie kijken met genoegen en dankbaarheid terug op de intensieve periode van coalitievorming. Goede inhoudelijke gesprekken zullen de komende vier jaar worden omgezet in concrete acties en besluiten. Daarbij zal het college als sterk team moeten opereren om de enorme uitdagingen rond de hervormingsagenda, de invoering van decentralisaties in het sociaal domein en de verdere uitwerking van de participatiesamenleving door te vertalen in een bij Tholen passend model. In het programma is ruimte voor het investeren in initiatieven die door onze burgers worden opgepakt. Niet het achteraf repareren van wat fout kan gaan, maar het aan de voorkant actief benutten van kansen staat centraal. Tegelijk mag er geen inwoner tussen wal en schip vallen. Dit waren voor de SGP belangrijke punten in de verkiezingscampagne. Daarnaast zullen gemeenteraad en het college de komende periode werken aan een beter zichtbare 'gemeente' in de kernen.

Alles overziend, mogen we stellen dat er een mooi en uitlegbaar resultaat is bereikt. We hopen dat dit programma de komende jaren in collegiale samenwerking onder de onmisbare zegen van de Heere binnen onze gemeente mag worden uitgevoerd.

Peter Hoek