4 maart 2014

Artikel Thoolse Bode Dhr. Prins

' WE MOETEN MEER SAMEN LEVEN IN ONZE SAMENLEVING'

THOLEN - Nog een paar weken en dan vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op de kandidatenlijsten staan vertrouwde, maar ook nieuwe namen. De Thoolse Bode stelt de nieuwelingen aan u voor. Deze week is de laatste nieuweling Aad Prins aan de beurt, de nummer zeven op de lijst van de SGP.         

DOOR FRITS SIMONS

Aad Prins is 51 jaar, gehuwd, 5 kinderen en docent wiskunde in de bovenbouw van Havo/Atheneum van de Prins Maurits Scholengemeenschap te Middelharnis. Aad: "Ik voel me echt door de politiek aangesproken, maar door drukke werkzaamheden in de kerk is het er nooit van gekomen om actief in de politiek bezig te zijn. Nu heb ik daar wel de tijd voor. Ik ben zo'n 12 jaar lid van de SGP en het bijbels getuigenis van deze partij spreekt me aan. We moeten leven naar de geboden van God en de schepping goed beheren. Ook het beginsel dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is, is mijn volle overtuiging. Wij staan voor behoud van de identiteit van de Thoolse bevolking. De zorg is een hele zorg geworden. Met de komst van de participatiesamenleving moeten we meer samen leren leven in onze samenleving. Zoals burgemeester Nuis het in zijn nieuwjaarstoespraak zei: ´De grootschalige verzorgingsstaat moet een kleinschalige verzorgingsstraat worden’. We kunnen daar met alle kerken aan gaan werken, niet alleen voor de eigen mensen, maar voor iedereen. De diaconieën  kunnen daar een samenbindende rol vervullen en fungeren als platform. Ten aanzien van de kernen pleit ik voor een tweesporenbeleid. De ontwikkeling naar de stad Tholen niet tegengaan, maar net zo goed de kleine kernen leefbaar houden. Daarom ook geen 1,1 miljoen euro uitgeven voor de vestingwallen van Tholen, maar iets doen aan het onderhoud van de omgeving van de molens en maatregelen nemen tegen de wateroverlast in de oude stadskern, waar we natuurlijk heel zuinig op moeten zijn. Ten aanzien van de veiligheid: op de provinciale wegen zou het goed zijn dat er meer snelheidscontrole kwam. Betreft het de veiligheid van de burgers, dan is het belangrijk dat er proactief wordt gehandeld tegen bijvoorbeeld woninginbraken. Ten aanzien van het toerisme moeten we wel de zondagsrust in het oog blijven houden. Een nieuwe burgemeester moet (weer) bij de aard van onze bevolking passen en daarom is een kerkelijke achtergrond wenselijk. Het werk van B en W is veelomvattend, maar vier wethouders zoals nu, is de beste optie. Ik zou graag de CU bij de coalitie willen betrekken, zodat we samen kunnen werken en niet hoeven te polariseren. Een zgn. gemeentelijk ‘Des Indesberaad’ zou een goed initiatief zijn. Natuurlijk is voor ons het milieu erg belangrijk. Zo moeten bedrijven die vervuilen daar ook voor betalen.

 

Thoolse aard

Ten aanzien van de werkgelegenheid zou het goed zijn dat er ook ruimte kwam voor HBO´ers. Als specialisatie voor mezelf noem ik vooral zorg en onderwijs. Brede scholen zijn prima, maar laat de  eigen identiteit wel behouden blijven. Initiatieven vanuit de bevolking zijn goed. Laat de gemeente dat stimuleren en controleren.

Vanwege de stankoverlast moeten we voorzichtig zijn  met megavarkensbedrijven. Toch blijft de landbouw in het algemeen bepalend in onze gemeente en moet ze niet te veel beperkt worden door een overvloed van regels. Voor sport en cultuur staan wij voor een overkoepelend orgaan, wat zich op den duur wellicht zelf kan bedruipen. Ik ben een warm voorstander van het open houden van zwembad ‘De Spetter’. Heel goed dat burgers hierbij betrokken worden. De Thoolse mentaliteit past beter bij die van Schouwen Duiveland en Goeree Overflakkee dan die van West-Brabant. Daarom moeten we samenwerking in die richting zoeken. Voor alles moeten we natuurlijk een zelfstandige gemeente blijven. Bezuinigen is noodzakelijk, maar laten we het daar doen waar het kan. Tafeltje Dekje (warme maaltijdvoorziening)  bijvoorbeeld hoeft helemaal niet door de gemeente betaald te worden. Dat is echt iets wat terug naar de kerken moet en zodoende voor de gemeente veel kan besparen. Goede communicatie wordt steeds belangrijker. Daarom was de actie om de burgers zelf het groen te laten verzorgen communicatief onhandig. De belasting voor de honden is wel hoog, maar laat er dan ook op gelet worden dat de parken ‘schoon’ blijven, besluit dhr. Prins stellig.

Door Frits Simons, met toestemming overgenomen.