17 januari 2014

Artikel Eendrachtbode C. Verloop

’Een belastingeuro moet gewoon zo efficiënt mogelijk besteed zijn’

Cees Verloop uit Oud-Vossemeer staat als derde op lijst SGP

,,Als je je ergert aan een scheve stoeptegel, moet je dat niet in de raadsvergadering bespreken. Dat moet je melden bij het loket van de gemeente.” Als het aan Cees Verloop ligt, vergadert de  gemeenteraad alleen over zaken die er volgens hem toe doen. En waar in dezelfde vergadering nog beslissingen over kunnen vallen. De 41-jarige Oud-Vossemeerder staat als derde op de kandidatenlijst van de SGP en met die positie is hij vrijwel verzekerd van een plek in de raad. De partij heeft nu zes zetels.

,,Bedrijfsvoering en doelmatigheid”, dat zijn de aandachtspunten van Cees Verloop. Het gaat hem aan als inwoner, maar hij heeft die interesse vooral als ondernemer. Hij is algemeen directeur van een bedrijf voor duurzame energie, Eteck in Waddinxveen. Hij runt dat samen met een partner. Ze hebben bijna 40 mensen in dienst. Het is volgens Verloop een snel groeiende onderneming met inmiddels 7000 aansluitingen door heel het land. Tholen is nog niet veroverd. ,,Toen het gemeentehuis werd gebouwd, hebben wij ons ook ingeschreven voor de aanleg van het warmte/koude systeem, maar de keus is toen op een ander gevallen.”

Waterschap

Politiek is nieuw voor hem, wel heeft de Vossemeerder bestuurlijke ervaring. Verloop is twaalf jaar voorzitter  geweest van de Nederlandse Patiëntenvereniging Tholen (NPV). Hij nam vier jaar geleden afscheid. ,,Ik vind twee tot drie periodes meedraaien in een bestuur voldoende. Er moet wel doorstroming zijn. Bovendien waren er genoeg anderen die het werk over konden nemen.” Hij wilde beschikbaar zijn voor een andere maatschappelijke functie. Die kwam sneller dan hij zelf had kunnen bedenken, want binnen een jaar werd hij verkozen tot waterschapsbestuurder. Hij is samen met Chris Koopman uit Sint-Maartensdijk hoofdingeland namens de SGP. Hij kende Koopman al goed uit zijn tijd bij de NPV, waar de Smurdiekenaar het stokje als voorzitter heeft overgenomen. Ook in de raad zal hij hem waarschijnlijk weer gaan ontmoeten, want Koopman is al raadslid en staat voor de komende verkiezingen ook weer op een verkiesbare plaats. Voor zowel het waterschap als de raad werd Verloop benaderd door de partij, waar hij al meer dan twintig jaar lid van is. ,,Voor het waterschap was dat de provinciale vereniging van de SGP. Die vroeg of ik er wat voor voelde. Ik wilde wel op gesprek komen en in dat gesprek had ik niet expliciet uitgesproken of ik verkiesbaar wilde zijn, maar ik kwam uit op plaats twee of drie. Toen ik dat hoorde, reageerde ik wel even verbaasd. Wel had ik gezegd dat ik niet op plaats één wilde staan: lid zijn van het dagelijks bestuur van het waterschap valt niet te combineren met mijn andere werk. We kregen voor de SGP vier zetels, dus ik kwam er vlot in.” Hij zegt dat hij het waterschap voorstelde als een log orgaan dat grotendeels de functie van uitvoerende dienst heeft. ,,Aan de ene kant is dat ook zo maar aan de andere kant is de organisatie ook in staat verandering door te maken.” Verloop zegt dat hij daar een serieuze bijdrage aan heeft geleverd. Zijn aandachtsgebied is de commissie bestuurlijke en economische zaken. ,,Mijn credo is het moet slimmer en zuiniger. Ik heb een hekel aan kaasschaven: niet zomaar overal een beetje afdoen. Je moet keuzes maken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.”

Praktisch

Zo heeft Verloop meebeslist over een bezuinigingsplan voor het waterschap. In december zijn er volgens hem knopen doorgehakt: ,,Tachtig van de 240 auto’s gaan eruit. De auto’s die overblijven worden soberder. Zo wordt een vierwielaandrijving een tweewielaandrijving, want dat is goed genoeg.”

Ook in het besluit om meer werk te gaan uitbesteden, had hij een vinger in de pap. ,,Als je een trekker van 100.000 euro aanschaft en die vervolgens maar 30 uur per jaar gebruikt, is dat te duur. Je moet het werk dus gewoon slim laten uitvoeren door mensen in de regio. Daarbij moet je als waterschap een goede toezichthouder zijn op dat werk.” Overigens zegt Verloop dat hij zich niet bemoeit met de taken van het schap. ,,Ik zit er heel praktisch in. Ik bemoei me niet met dijken, wegen en watergangen, maar wel met de procedure eromheen.”
Efficiënt werken is iets dat Verloop mist bij veel overheden. ,,Bij de overheid wordt veel belastinggeld verprutst. Dat wordt niet overal even efficiënt besteed.” Verloop denkt dat het mogelijk is om een omslag te maken. Hij wijst naar het waterschap. ,,De moraal van mijn verhaal is, dat het dus gewoon kan. Bij Scheldestromen is een 2.0-programma op gang gekomen waaraan de hele organisatie heeft meegedaan. Iedereen heeft nagedacht over waarop bezuinigd kan worden. Zoals het besparen van broodjes tijdens een overleg.” Een tariefstijging van een procent voor dit jaar heeft Verloop niet kunnen tegengaan. ,,Wel hebben we kunnen voorkomen dat we een kostenstijging van 800.000 euro kregen door dit bezuinigingsplan.”

Zorg en welzijn

Dat hij werd benaderd om deel te nemen aan de gemeentelijke politiek, komt volgens Verloop door zijn  enthousiasme voor het waterschap. ,,Dat heeft hier vast aan bijgedragen. Ik heb een beetje open gesolliciteerd naar een raadszetel en ineens sta ik dan nu op plaats drie. Er moeten wel hele rare dingen gebeuren zou je op een derde plek bij de SGP niet in de raad terechtkomen.” Ook bij de gemeente zijn de eerder genoemde aandachtspunten – bedrijfsvoering en doelmatigheid – van toepassing als het gaat om de doelstellingen van Verloop. Zijn interesse ligt in eerste instantie op het gebied van de zorg en welzijn. Zeker nu de jeugdzorg en de AWBZ een taak van de gemeente worden. ,,Gezondheid en sociale zaken daar gaat het meeste geld in om. Dat zal mijn speciale aandacht hebben. We hebben daar nog geen afspraken over gemaakt als toekomstige fractie, maar dat staat wel bovenaan mijn verlanglijst.” Verloop kan getypeerd worden als zeer gedreven. ,,Als ik een taak heb, ga ik daar gemiddeld gesproken meer dan 100 procent voor.” Dat geldt ook voor de uitvoering van zaken. Dat betekent dat hij zich liever niet op teveel onderwerpen tegelijk richt: ,,Ik doe liever een deel goed, dan alles net niet. Ik vind halve dingen heel vervelend.” Een ander aandachtspunt is de lengte van vergaderingen. ,,Daar zal ik me ook voor gaan inzetten. Bij het waterschap wordt er soms ellenlang geleuterd over niets. Zo zie ik dat ook in de raad. Als je je ergert aan een scheve stoeptegel, moet je dat niet in de raadsvergadering bespreken. Dat moet je melden bij het loket van de gemeente.” Verloop denkt dat er in de commissievergaderingen al veel voorwerk gedaan kan worden. ,,Dat is bij het waterschap net zo. In de commissies moet je je werk doen, want dan heb je in de algemene vergadering alleen maar hamerstukken. Vaak zie je dat mensen pas tijdens de commissievergadering hun stukken gaan lezen. Je moet je voorbereiden. Stel serieuze vragen van tevoren, want dan krijg je nog in de vergadering een goed antwoord. Op zakelijk gebied wordt dit als vanzelfsprekend gezien, maar op politiek gebied nog niet.” Verloop zegt dat zijn kritische houding in het begin nog wel eens als lastig werd ervaren. ,,Nu krijg ik vaak bedankjes van collega-waterschappers voor mijn duidelijke vragen.” De nummer drie op de kandidatenlijst zegt dat hij straks alleen in de vergadering te horen zal zijn als hij dat echt nodig vindt. ,,Heel veel politici willen graag pas in de zaal hun vraag stellen, puur om aan het woord te komen. Ik wil resultaat boeken, want uiteindelijk gaat het erom dat we met zijn allen een prestatie leveren.”

Kleine gemeente

Bij de SGP voelt Verloop zich op zijn plaats. Hij zegt zich prima te kunnen vinden in het verkiezingsprogramma. Toch heeft hij er kritiek op. ,,Eigenlijk vind ik het veel te lang. Die kritiek heb ik geleverd. Verder kan ik prima mijn ei erin kwijt.” Zo is hij het bijvoorbeeld eens met de stelling om de gemeente Tholen niet op te laten gaan in een groter geheel. ,,Zoals ik er nu tegenaan kijk, sta ik daar achter. Ik zie het als dom gedrag van bovenaf om te denken dat als je iets groter maakt het ook wel goedkoper zal zijn. Dat is niet zo. Efficiënt werken kan ook goed en effectief samenwerken zijn. Een kleine gemeente staat veel dichter bij de burger. Tegelijkertijd is contact met de gemeente hebben voor veel burgers niet relevant. Dat wordt het wel zodra iemand bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Dan ben je op de gemeente aangewezen voor veel zaken. Politiek dichter bij de burger brengen betekent voor mij dan ook: dichter bij de burger die behoefte heeft aan gemeentelijke dienstverlening.” Dat er meer taken bij de burgers komen te liggen doordat de overheid taken afstoot, vindt Verloop geen slechte zaak. ,,We zijn doorgeslagen in het ontzorgen van de burger. Denken dat afval op straat een taak is voor de gemeente om op te ruimen bijvoorbeeld. Je kunt dat weggeworpen flesje prima zelf even oprapen, dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.” Overigens zegt Verloop, afhankelijk van de situatie, ook de rommelmaker te durven aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. ,,Je zult elke keer eerst even de situatie moeten aanvoelen. Ik weet wel dat terechtwijzen meestal niet effectief is. Je kunt beter iemands ogen openen en proberen te kietelen om het anders te doen. Ik zeg eigenlijk nooit: dat is fout. Eerder: zouden we het niet zus of zo kunnen doen. Dan ben je gelijk bezig met de oplossing.” Zo staat Verloop positief tegenover de meer maatschappelijke taak die burgers krijgen. ,,Mensen mee laten doen in de sociale en maatschappelijke dienstverlening, kan ik niet op tegen zijn.”

Het geloof speelt uiteraard ook een grote rol in Verloops politieke keuze. ,,Als je in de politiek gaat voor een partij als de SGP is geloof het uitgangspunt. Het geloof is de basis van mijn leven.” Het bewaren van de zondagsrust is voor hem dan ook geen discussiepunt, maar een vaststaand iets. ,,Op zondag hoeft er van mij geen winkel open, want dan gaan wij naar de kerk. Maar het geloof klinkt in veel meer zaken door, zoals rentmeesterschap en respect voor de natuur. Dat we in ons bedrijf bijvoorbeeld gebruikmaken van duurzame energie vind ik niet meer dan normaal.”

Veranderen

Verloop kijkt uit naar de verkiezingen en heeft zin om aan de slag te gaan als raadslid. Als we hem vragen wat hij over vier jaar bereikt zou willen hebben, komt efficiënt werken als eerste om de hoek kijken. ,,Ik zou graag zien dat er een aanzienlijke slag in efficiency bij de gemeente is gemaakt. Ik denk wel dat het bij de gemeente taaier zal zijn dan bij het waterschap, maar ik zou al blij zijn als er bewustzijn is en de wil om te veranderen. Ook het eerste begin van verandering van het overheidsapparaat zou voor bewoners merkbaar moeten zijn. Een belastingeuro moet gewoon zo efficiënt mogelijk besteed zijn. Misschien moeten we wel hetzelfde doen met minder mensen en misschien wel minder gebouwen.”

Natuurgebied

Cees Verloop is geboren in Vlaardingen, maar verhuisde op zijn vijfde naar Sint Philipsland. Daar is hij opgegroeid. Hij is getrouwd met Mia Verloop-Gunter met wie hij drie kinderen heeft: twee dochters van 19 en 18 jaar oud en een zoon van 16. Het gezin is naar Oud-Vossemeer verhuisd, toen het graag een vrijstaande woning wilde. Dat vond het aan de Langeweg. Verloop zegt weinig tijd te hebben voor hobby’s, maar hij maait graag het gras in zijn zelf aangelegde natuurgebied. ,,We hadden een groot weiland waar ik een natuurgebied van heb gemaakt. Ik maai alleen het wandelpad dat er doorheen loopt. We hebben een vogelnestkast waarin vorig jaar werd gebroed en er groeit zelfs een zeldzame orchidee.” Verloop heeft ook een waterpartij aangelegd. Die dient als opvang voor al het water dat op zijn gebouwen valt. Een voorbeeld van duurzaamheid, vindt hij.

Vrouw helpt

,,Ik lees nooit kranten. Ik luister naar het journaal op de radio als ik in de auto zit”, antwoordt Cees Verloop op de vraag hoe hij zich voorbereidt op zijn taak als aankomend raadslid. Daar is nu verandering in gekomen. ,,Ik lees nu vaker de lokale krant, de Eendrachtbode. Mijn vrouw, die hem graag leest, scheurt uit waarvan zij denkt dat het nuttig is voor mij om te weten.” Binnen de SGP wordt Verloop ook voorbereid. ,,We hebben pas een teambuildingsactiviteit gehad met de fractie. En vanaf deze maand ga ik ook meedraaien in de fractievergaderingen.” Ook gaat Verloop raads- en commissievergaderingen bijwonen. Vanuit de gemeente is er een soort introductiecursus voor nieuwe raadsleden. ,,Dan word je bijvoorbeeld uitgelegd hoe het werkt in het gemeentehuis en bij wie je moet zijn als je bepaalde vragen hebt.”


Cees Verloop heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Achter zijn woning heeft hij een natuurgebied aangelegd. In de politiek gaat hij voor een efficiënt beleid en het doorhakken van knopen. (Bron: Eendrachtbode)

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie van de Eendrachtbode overgenomen.