8 oktober 2014

Aandacht voor veiligheid Schelde-Rijn kanaal

Aandacht voor veiligheid Schelde-Rijn kanaal
 

  

(Foto's Leendert van der Klooster & Ronald Noordzij)

Al enkele jaren is het druk bevaren Schelde-Rijn kanaal een onderwerp van gesprek in de  commissie Bestuurszaken als het thema veiligheid op de agenda staat. De aanvaring die afgelopen week plaatsvond is een bevestiging van het feit dat het jaarlijks toetsen van het veiligheidsbeleid noodzakelijk is. Het scheepvaartverkeer wordt steeds intensiever. Gelukkig waren de gevolgen, afgezien van materiële schade, dit keer beperkt. Er zijn echter ook scenario's denkbaar en al meerdere malen besproken dat de gevolgen groter zijn. Te denken valt  aan de situatie als chemicaliën vervoerd worden, of als een passagiersschip dreigt te zinken.

Een goed functionerende rampenbestrijding is dan van groot belang. De SGP benoemt dit ook steeds als dit onderwerp aan de orde komt. Naast het uitdenken van doemscenario's en het regelmatig uitvoeren van rampenoefeningen op dit gebied is samenwerking in de regio van groot belang. Zeker dit thema toont aan dat Tholen niet alleen een goede samenwerking zoekt met Zeeland, maar zeker ook met West-Brabant en Rijnmond, zoals overigens al het geval is.

Wij ondersteunen deze werkwijze van harte. Nooit mag onderschat worden welke scenario's daadwerkelijk kunnen optreden. Dan is het noodzakelijk dat adequaat opgetreden kan worden met het juiste materieel, waarbij de juiste deskundigheid ingezet moet kunnen worden.

Gezien de realiteit van deze week zal de SGP ook in de toekomst dit onderwerp jaarlijks aan de orde stellen.