20 april 2018

Aanbieding Coalitieprogramma

 

Op 19 april 2018 werd het coalitieprogramma 2018-2022, met als titel 'Samen Leven', gepresenteerd aan de gemeenteraad van de gemeente Tholen. 

Peter Kraamer, fractievoorzitter van de SGP, mocht het coalitieprogramma aan de burgemeester en gemeenteraad aanbieden. Hij gaf daarbij de volgende toelichting:

 
Voorzitter, 

Ik mag u en de raad bij deze het coalitieprogramma 2018-2022 aanbieden. Na een aantal weken overleg tussen beoogde coalitiepartijen ligt er een programma op hoofdlijnen voor u. En geheel in stijl met een programma op hoofdlijnen probeer ik ook een toelichting op hoofdlijnen te geven. Dan zou ik nu kunnen stoppen, maar dat doet geen recht aan het vele werk van de afgelopen tijd.

Het thema wat wij het coalitieprogramma hebben meegegeven en dat de inhoud het beste weergeeft is: Samen Leven
 
De kern van dit programma vormt een cirkel rond de vraag hoe je een goed functionerende samenleving organiseert met de visie die we daar vandaag de dag op hebben.

Door een veranderende rol van de lokale overheid, waarbij de samenleving een actievere bijdrage krijgt en wenst, komt steeds nadrukkelijker de vraag op ons af:

'Wie neemt het initiatief, hoe komen kaders tot stand en wie zorgt voor de uitwerking van beleid?' 
 
Het antwoord op deze vragen maken we duidelijk met het cirkelvormig diagram dat u kunt zien op de voorkant van het coalitieprogramma. De opgaves waar de gemeente voor staat vormen een grote cirkel waar we ons allen in bevinden. Er liggen koppelingen tussen thema’s en verantwoordelijkheden over en weer. We hebben een paar maanden geleden als raad, college en MT bij het bepalen van de strategische agenda met stickers geprobeerd aan te geven met welk beleidsveld de gemeente zou moeten beginnen om een vliegwiel tot stand te brengen. Waar moet je vooral op inzetten en de energie in steken, waarna de rest als vanzelf ook voor elkaar komt? Daar kwamen we niet helemaal uit. Er werd verschillend tegen aan gekeken. De kleur van partijen kwam hier tot uiting. Beginnen we bij het zorgen voor leefbaarheid of het creëren van werk? Beginnen we bij het aanleggen van woonwijken of moeten we eerst werken aan armoedebestrijding? Met het cirkelvormig diagram geven we aan dat het eigenlijk toch een kip-ei verhaal is. Het één kan niet zonder het ander, thema’s en beleidsvelden houden elkaar in evenwicht en feitelijk is de bedoeling dat iedereen op zijn of haar positie hard zijn best doen om de totale cirkel rond te houden. Dat is de insteek van dit programma 'Samen Leven'.

Belangrijk punt om vast te stellen is dat een proces niet altijd hoeft te beginnen bij de gemeente. En het eindigt ook niet altijd bij de burger. Het is een doorgaand proces, waarbij ieder op een gegeven moment in stapt. Een onderwerp is ook nooit af, dat is altijd al zo geweest alleen de vernieuwingen lijken zich de laatste jaren in een hoger tempo op te volgen. Daar moeten we als gemeente in alle processen op ingesteld zijn. Nieuwe ontwikkelingen kunnen zorgen voor de start van een nieuw proces. Neem de inzameling van het afval. Daar zijn afgelopen periode grote stappen in gemaakt. “De cirkel is rond”, zou u kunnen zeggen. Maar nieuwe verwerkingsmethoden of politieke besluiten, ook in andere landen, kunnen de manier van inzameling zo maar weer wijzigen. Wij willen dat de gemeente zich de komende periode doorontwikkelt naar een meer transparante organisatie, die uit handen geeft wat mogelijk is en initiatieven overlaat aan burgers en bedrijven en die zelf ook participeert als een van de deelnemers.

Het programma is opgebouwd uit een aantal opgaven. Waar staat de gemeente voor de komende vier jaar en hoe gaan we onze doelen verwezenlijken? Dit hebben we verwoord in een zevental opgaven die u in het programma als hoofdstukken kunt terugvinden.

Elke opgave start met de relatie naar het interbestuurlijke programma dat door het rijk is vastgesteld en de stategische opgave die we begin dit jaar als raad hebben vastgesteld, zodat we als gemeente voortdurend de koppeling hebben met andere overheden en bestuurlijke programma,s die ook in provincie Zeeland en Brabant lopen. Daarbij moeten we als gemeente aanhaken.

Per opgave hebben we tevens een aantal speerpunten op hoofdlijnen beschreven. Deze geven de richting aan waarin we als gemeente onze energie in willen steken. Als er keuzes gemaakt worden zijn deze speerpunten voor ons leidend. Daarbij moet ik opmerken dat hierbij ook de financiële randvoorwaarden zoals genoemd in het coalitieprogramma een maatgevend kader zijn. Natuurlijk ligt hier een spanningsveld. Er is geen financiële paragraaf bijgevoegd in het programma. Dat heeft als reden dat deze speerpunten weliswaar de koers aangeven, maar dat we de invulling graag raadsbreed tot stand willen laten komen. De jaarlijkse behandeling van de Kadernota zal leidend zijn voor de concrete invulling van de speerpunten en wat er daadwerkelijk mogelijk is.

Ik noem een paar punten waar ik de aandacht op zou willen vestigen:

Het programma gaat duidelijk uit van ruimte aan de samenleving. Dit is in diverse speerpunten terug te vinden. De gemeente doet soms een stapje terug, of laat in voorstellen meer ruimte voor inbreng. Daar zal op bepaalde momenten ook financiële steun voor nodig zijn in het geval de samenleving zichzelf organiseert. Stimuleringsfonds Samenleving zal daartoe worden uitgebreid naar een meer duurzaam karakter.

Hierbij past ook een doorontwikkeling op de dienstverlening van de gemeente. De manier waarop je met verantwoordelijkheden om gaat heeft effect op de methode waarop de dienstverlening wordt ingericht. Waar de afgelopen periode de nadruk lag op het digitaliseren van tal van diensten zal de komende periode meer in het teken staan van een integrale behandeling vanuit het gemeentehuis en het wegnemen van drempels om overleg met de juiste persoon aan te vragen. Het moet een gemakkelijke stap zijn om met een mooi initiatief naar de gemeente toe te komen.

Wat betreft het sociaal domein hebben we afgelopen periode de transitie vanuit de Rijksoverheid meegemaakt. De rijksoverheid heeft veel taken op het gebied van WMO-voorzieningen en Jeugdzorg aan de gemeente overgedragen. Het heeft ons de nodige energie gekost om te borgen dat deze taken goed uitgevoerd worden. Op dit moment draait de winkel. Dat is op hoofdlijn nu geregeld, maar ondertussen heeft het Rijk ook een forse bezuiniging doorgevoerd. Op dit domein zien we forse financiële overschrijdingen. De komende periode zullen we benutten voor de verdere transformatie. Dat betekent inzetten op preventie, aandacht voor de zorg aan huis en de uitgaven binnen de financiële kaders zien te krijgen.

Verder passeren er een paar grote dossier de revue. Namelijk het vaststellen van de nieuwe Omgevingswet en de Energietransitie. Dit coalitieprogramma speelt hier nadrukkelijk op in met een aantal concrete maatregelen. We moeten hier als gemeente het nodige op investeren.

Tholen! Een Tholen dat zelfstandig blijft, passend bij ons DNA. Een krachtige speler binnen de regio waar een prettig woon-, werk-, winkel- en recreatieklimaat heerst. Dat willen we zijn en blijven en dat zullen we uitstralen. Dat doen we met name met het promotie- en aquisitieplan 'Branding Tholen' waarin we de krachten nog meer zullen bundelen.

En dit alles staat verwoord in een coalitieprogramma op hoofdlijnen. Met dank voor het samenstellen hiervan door het MT en de samenwerking binnen partijen.
Wij hopen dat dit programma een goede kapstok is om met u het debat over de koers van gemeente Tholen te voeren.

Ik dank u.